Očekuje se izručenje četvorice Zemunaca

Restoran u Valenciji gdje su privedeni pripadnici Zemunskog klana (EPA)

Španska policija potvrdila je da su u Valensiji uhapšeni Luka Bojović, Vladimir Milisavljević, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović, veoma opasni kriminalci i bivši pripadnici Zemunskog klana.

Kod sebe su imali strane pasoše, a akcija hapšenja provedena je na osnovu informacija srbijanskog Interpola.

Sada se očekuje njihovo izručenje Srbiji.


Luka Bojović [Tanjug]

Na fotografijama koje je policija objavila jasno se vidi da su Luka Bojović, i ostala trojica uhapšenih izmijenili lični identitet.

Težak udarac kriminalcima

Oni su u četvrtak prilikom privođenja bili u Valenciji, gdje su ručali u jednom od tamošnjih restorana. Lokalna policija ih je pratila nekoliko dana, a privođenje je uslijedilo kada su sva četvorica bila na okupu. Na pitanje novinara Al Jazeere da prokomentira hapšenje Bojovića, predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao:

„Srbija je danas veoma blizu tome da organizovanom kriminalu zada udarac od kojeg ne može da se oporavi narednih nekoliko decenija“.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je sa hapšenjem ove četvorice konačno razbijen Zemunski klan.

„Mi koliko posedujemo informacije, oni su koristili barem kada je Luka Bojović u pitanju lažne pasoše, litvanske pasoše ali naravno španske kolege … kada je on rekao kako se zove, oni su mu rekli otprilike ‘ne, ti si Luka’ i tu je priča završena“.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Đorđe Kostić, poslije hapšenja, identifikacija privedenih trajala je skoro 20 sati, a čekalo se da iz Španije stignu otisci prstiju i fotografije.

Postoje indicije da su se sva četvorica kretala na relaciji Valencia – Madrid.

Trgovina drogom i ubistva

Ostvaril su kontakte sa španskim kriminalcima, a sve vrijeme glavni posao bila im je trgovina narkoticima.

Bojović je osumnjičen za više ubistava – za likvidaciju Branka Jeftovića Jorge 2004, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine.

U tom napadu su poginula dva tjelohranitelja, a  za ova ubistva terete se i Milisavljević i Miloš Simović.

Milisavljević važi za jednog od najbližih saradnika ubijenog vođe Zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara.

Zbog zločina Zemunskog klana u Srbiji je osuđen u odsustvu na maksimalnih 40 godina zatvora, a zbog učešća u ubistvu srbijanskog premijera Zorana Đinđića na 35 godina zatvora.

Siniša Petrić je, prema pisanju beogradskih medija, glavni egzekutor klana Luke Bojovića.

Mijanović je Bojovićev kum, a također je sumnjiči se za umiješanost u organizaciju likvidacija ljudi iz beogradskog podzemlja.

Izvor: Al Jazeera