Očekuje se ključna odluka za Grčku

Ministri finansija eurozone u utorak navečer trebaju donijeti ključnu odluku o grčkom pitanju.

Radi se o 33 milijarde eura pomoći koji Grčkoj trebaju kako bi nastavila putem reformi koje je ta država dogovorila s međunarodnim kreditorima.

Ali, ako pitate Grke, većina njih smatra da put koji je za njih ucrtan uopće ne vodi tamo gdje oni žele ići.

Vojska radnika javnog sektora marširala je i u utorak ulicama Atine.

Na hiljade Grka izašlo je iz svojih ureda kako bi čelnicima eurozone poslali jasnu poruku: “Nemojte nam više pomagati. Mi plešemo po muzici koju sami sviramo.”

‘Nijedan otkaz više’

“Javni radnici nastavljaju borbu protiv najnepoštenijih, antisocijalnih, antiradničkih mjera za otpuštanja u javnom sektoru. Mjere na kojima insistria Evropska unija (EU) razaraju javne servise i destabiliziraju grčko društvo. Mi ne možemo podnijeti nijedan otkaz više”, poručio je Kostas Tsikrikas, predsjednik Sindikata zaposlenih u javnim službama.

S druge strane Evrope, u iščekivanju sastanka u Briselu, čelnik Eurogrupe Jean-Claude Juncker dao je prognozu razvoja događaja.

“Bilo bi preoptimistično očekivati da će sve biti mirno nakon što dogovorimo određene korake za Grčku. Jasno je da je Grčka ispunila svoje obaveze. Moramo se dogovoriti o pojedinim detaljima. Vjerujem da ćemo do večeras postići zajednički dogovor, ali nisam 100 posto siguran”, kazao je Juncker.

Još jedna od stvari o kojoj će ministri razgovarati u utorak navečer je kako smanjiti dalje zaduživanje ekonomije, za koju se očekuje da će tonuti i tokom naredne godine.

Grčka je odbacila zahtjev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dodatno otpuštanje nekoliko hiljada službenika iz državnog sektora, izjavio je u utorak izvor iz Ministarstva finansija pred ključni sastanak lidera eurozone.

Dodatna otpuštanja

MMF je u ponedjeljak od Grčke zatražio dodatno otpuštanje 22.000 radnika, uz veliko smanjenje plata, usaglašeno s grčkim vlastima, što je dio reformi donijetih kako bi Atina dobila paket finansijske pomoći EU-a i MMF-a.

“Vlada je kategorično odbacila ovaj zahtjev”, rekao je izvor, koji nije želio biti imenovan.

Grčka od juna čeka na tranšu pomoći vrijednu oko 33 milijarde eura, koja je dio paketa od 130 milijardi eura pomoći odobrenog početkom godine.

Do kraja godine Grčka treba dobiti još dvije tranše pomoći vrijedne pet milijardi eura i 8,3 milijardi eura u zamjenu za provođenje niza nepopularnih mjera štednje u budžetu.

Pod mjere spada i obaveza za smanjenje plata za 125.000 radnika do 2016. godine, uključujući 27.000 radnih mjesta u 2014. godini, u vrijeme kada je stopa nezaposlenosti već viša od 25 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije