Očekuju se novi ilegalni prelasci granica

Zabrana prolaska balkanskom rutom za izbjeglice koje ne dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja mogla bi dovesti do ponovnih ilegalnih prelazaka granica.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović je istraživao ima li ilegalnih prelazaka granice između Srbije i Makedonije.

Na makedonsko-grčkoj granici ranije su zaustavljeni ljudi koji nisu iz zemalja koje su zahvaćene ratom.

Ista pravila važe i u Srbiji.

”Po instrukciji MUP-a Republike Srbije od 18. novembra ulazak u Republiku Srbiju dozvoljava se samo po našem važećem zakonu o azilu iregularnim migrantima koji potiču iz ratovima zahvaćenih zemalja”, rekao je Siniša Arsić, inspektor za suzbijanje ilegalnih migracija.

Granice na udaru

Ako je suditi prema iskustvima sa izbjegličkim kretanjima prethodnih mjeseci, mnogi će pokušati na sve načine da dođu do zemalja Zapadne Evrope. Ilegalno ili ne, na udaru će biti granice.

”Graničnu liniju sa Makedonijom kod Preševa nekada je ilegalno prelazilo više hiljada izbeglica. Od kada je otvorena balkanska ruta, svi granicu prelaze na jednom mestu. Trenutno se propuštaju samo izbeglice iz Sirije, Avganistana i Iraka, pa se očekuje da ostali ponovo pokušaju da granicu između Srbije i Makedonije prelaze ilegalno”, javio je reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Ilegalnih prelazaka granice za sada nema, tvrde u graničnoj policiji Srbije.

”U poslednjem periodu vrlo je malo iregularnih migranata koji dolaze do granične linije Republike Srbije a ne potiču iz ratom zahvaćenih zemalja, tako da u proteklom periodu u okrviru regionalnog centra i stanica granične policije u njegovom sastavu nismo imali zabeleženih pokušaja nedozvoljenog prelaska državne granice”, rekao je Arsić.

Policija na oprezu

Oni koji su prešli u Srbiju i čekaju nastavak puta kažu da njihovi dosadašnji saputnici koji su zaustavljeni ne namjeravaju da odustanu. Tvrde da bi postupili isto da su na njihovom mjestu.

“Probao bih da pređem granicu. Na bilo koji način, ali bih pokušao”, kaže Sirijac Fadi.

”Vidio sam mnogo njih, mnogo. Neki su otišli nazad u Grčku, jer tamo imaju kampove u kojima imaju prenoćište i hranu. Ali mislim da će pokušavati ponovno da pređu makedonsku granicu. Mislim da hoće.”

Ako to i učine, čekaju ih nove granice. Za početak, prelazak u Srbiju, čija policija je spremna da ih zaustavi, jednako kao i granične kontrole u ostalim zemljama na balkanskoj ruti.

Izvor: Al Jazeera