Oči cijelog svijeta uperene u Tursku

Turska vojska u petak navečer je pokušala izazvati vojni udar i izašla na ulice Istanbula i Ankare (Reuters)

U najutjecajnim svjetskim prijestolnicama pomno se prati situacija u Turskoj, gde je vojska večeras pokušala izazvati vojni udar, pozivajući građane da ostanu u kućama.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država pozvala je na podršku demokratski izabranoj vlasti u Turskoj

U priopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako je američki predsjednik Barack Obama obavio telefonski razgovor s državnim tajnikom Johnom Kerryem, u vezi s događanjima u Turskoj.

“Predsjednik SAD-a i državni tajnik složili su se da sve strane u Turskoj trebaju podržati demokratskim putem izabranu vlast te izbjeći svaku vrstu nasilja i prolijevanje krvi”, navedeno je u priopćenju.

Kerry je također tijekom razgovora naglasio kako će njegovo ministarstvo nastaviti biti fokusirano na sigurnost američkih građana u Turskoj. 

Medijske službe Bijele kuće i State Departmenta ranije su priopćile da ne raspolažu dovoljnim brojem informacija i da prate što se događa u Turskoj, a izvori dodali da SAD vjeruju da je u Turskoj u tijeku pokušaj vojnog udara i da još nije jasno tko pobjeđuje.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je na konferenciji za novinare, nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom o Siriji, kako se nada miru, stabilnosti i kontinuitetu u Turskoj te naglasio da više od toga ne može komentirati jer nema detalje o tome što se tamo događa.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na puno poštivanje demokratskih institucija i ustava Turske, javlja AP.

Rekavši da prati situaciju, on je izrazio podršku predsjedniku Erdoganu i njegovoj vladi te pozvao na suzdržanost i mir.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da je u kontaktu s delegacijom EU u Ankari i pozvala na očuvanje mira u Turskoj

Ona je pozvala na suzdržanost i poštovanje demokratskih institucija, prenosi Reuters.

Izvori iz Europske unije kažu da udar provode znatne vojne snage, a ne “nekoliko pukovnika” javljaju novinske agencije.

Izvor iz EU-a kazao je Reutersu da pokušaj vojnog udara u Turskoj uključuje znatne dijelove vojske, a ne “samo nekoliko pukovnika”, prenosi Hina.

Praćenje razvoja situacije

“To izgleda kao relativno dobro uigran udar značajnog tijela u vojsci, a ne samo nekoliko pukovnika. Drže pod kontrolom zračne luke i očekuju brzu kontrolu nad TV postajama”, rekao je taj izvor ubrzo nakon što je turska državna televizija TRT emitirala deklaraciju vojske o opsadnom stanju.

“Oni kontroliraju nekoliko strateških točaka u Istanbulu. S obzirom na veličinu operacije, teško je zamisliti da će zaustaviti nadiranje”, kazao je taj izvor.

Još jedan europski diplomat kazao je da je prisustvovao večeri s turskim veleposlanikom u jednom europskom glavnom gradu kada ih je prekinula poruka s njegova mobilnog telefona.

“To očito nije neki mali udar. Taj turski veleposlanik bio je u potpunosti šokiran i uzeo je to vrlo ozbiljno”, izjavio je diplomat Reutersu nakon što je večera prekinuta.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da se nada da u Turskoj neće doći do krvoprolića i da ruski državljani u toj zemlji ne bi trebali izlaziti na ulice dok čekaju informacije.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je “vrlo zabrinut” zbog događaja u Turskoj i da britansko veleposlanstvo pomno prati razvoj situacije.

“Naše veleposlanstvo pažljivo prati situaciju. Britanci bi trebali pratiti web site ureda za vanjske poslove radi savjeta”, proučio je Johnson.

Iran je također izrazio duboku zabrinutost zbivanjima u Turskoj.

“Stabilnost, demokracija i sigurnost turskih građana su najvažniji. Jedinstvo i razboritost su imperativ”, napisao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru.

Glavni tajnik UN Ban Ki-moon apelirao je na mir u Turskoj, priopćio je njegov glasnogovornik, navodeći da UN nastoji rasvijetliti situaciju u toj zemlji.

“Glavni tajnik pažljivo prati razvoj događaja u toj zemlji”, rekao je glasnogovornik, doajući da je Ban Ki-moon upoznat s pokušajem puča u Turskoj, prenosi Tanjug.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland osudio je pokušaj udara i poručio da su neprihvatljivi pokušaji svrgavanja vlasti koja je izabrana demokratskim putem.

Grčka vojska u stanju pripravnosti, slavlje u Siriji

“Vijeće Europe koje se zalaže za demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava nikada neće prihvatiti takve pokušaje svrgavanja vlade koja je demokratskim putem izabrana u Turskoj, zemlji koja je članica ovog Vijeća“, navodi se u Jaglandovoj poruci, prenosi Anadolija.

Američka veleposlanstvo u Ankari pozvalo je svoje državljane da ne izlaze na ulicu, a u međuvremenu je i Francuska je od svojih građana u Turskoj zatražila da ostanu u svojim kućama zbog pokušaja vojnog udara, doznaje Reuters iz francuskih diplomatskih izvora.

Belgijski premijer Charles Michel izjavio je da belgijske vlasti detaljno prate što se događa u Turskoj i preporučio je svojim državljanima u toj zemlji da ne izlaze iz svojih kuća jer je situacija konfuzna, prenosi Reuters.

Grčki ministar obrane Panos Kamenos informirao je premijera Alexisa Tsiprasa da je vojska stavljena u stanje borbene pripravnosti zbog pokušaja vojnog udara u Turskoj, javile su Ria Novosti.

Kamenos je obavijestio Tsiprasa o svim aktivnostima Ministarstva i vojske, a kako ruska agencija prenosi, pozivajući se na izvor iz Ministarstva obrane, tamovlada velika zabrinutost zbog događaja u Turskoj.

Bugarska je pojačala patrole na granici s Turskom i apelirala na svoje državljane da ne putuju u Tursku bez prijeke potrebe.

Mediji su preneli da su Gruzija i Iran zatvorile granice.

U Srbiji, u Vladi je u toku sastanak koji je sazvao premijer Aleksandar Vučić, a razmatraju se mere koje će država preduzeti kako bi se zaštitili građani.

Istodobno, na stotine ljudi slavi na ulicama sirijskog glavnog grada Damaska rano ujutro u subotu, a čuje se i slavljenička paljba nakon što je turska vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Erdogana, jednog od najvećih oponenata sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u toj regiji.

Slična slavlja odvijaju se i u drugim sirijskim gradovima pod kontrolom sirijske vlade. 

Izvor: Agencije