Od Assada prebjegli general i tri pukovnika

Posvuda ruševine nakon teškog granatiranja iz oružja sirijskog režima (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen u petak je osudio Siriju zbog korištenja projektila tipa Scud, sedmicu nakon što je Sjevernoatlantski savez prvi put utvrdio da sirijski režim koristi Scudove u ratu koji traje već 21 mjesec.

U četvrtak ujutro su sirijske snage ispalile više projektila tipa Scud unutar teritorija Sirije, što je izazvalo osudu NATO-a, javila je Hina.

Prema Rasmussenovim riječima, NATO žali zbog korištenja tih projektila.

Podrška izbjeglicama

“Smatram da se radi o očajničkim pokušajima režima koji se bliži propasti”, kazao je Rasmussen novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

NATO je ranije ove sedmice počeo da duž turske granice sa Sirijom postavlja antiraketni sistem Patriot za slučaj da rat u Siriji, koji je dosad odnio najmanje 40.000 života, proširi na Tursku, javio je Tanjug.

Predstavnik Komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) za Republiku Tursku Carol Batchelor saopćio je da je ova organizacija uspjela prikupiti 500 miliona dolara za zbrinjavanje i humanitarno opskrbljivanje sirijskih izbjeglica u okviru Plana regionalne pomoći Siriji, javila je Anadolija.

Za preostalih 500 miliona dolara koji su neophodni za realizaciju Plana, kako je potvrdio Batchelor, još nisu pronađeni donatori.

Batchelor je istakao da je dolazak zime i niskih temperatura dodatno otežao život izbjeglica iz Sirije u kampovima.

S tim u vezi, kako je rekao, realizacija ove humanitarne akcije time je još hitnija.

„Mi nastavljamo traženje pomoći na međunarodnoj sceni. Iz Sirije svakodnevno bježi od tri do pet hiljada ljudi i naš cilj je da im, koliko god je moguće, pomognemo da prežive. Za Plan koji smo zacrtali neophodno je prikupiti milijardu dolara, a do sada smo sakupili i investirali pola od tog iznosa“, rekao je Batchelor.

Tražeći spas od sukoba u zemlji, 28 državljana Sirije stiglo je u petak u turski pogranični grad Hatay, javila je Anadolija.

Pomoć ranjenicima

Među njima se nalaze i jedan general sirijske vojske, tri pukovnika, jedan potporučnik i četiri starija vodnika.

Oni su na tursko-sirijsku granicu stigli u pratnji članova porodice.

Nakon rutinske kontrole na graničnom prijelazu, grupa sirijskih državljana je prebačena u izbjeglički kamp Apaydin u Hatayu.

S druge strane, na granični prijelaz Cilvegozu na tursko-sirijskoj granici stiglo je i 14 ranjenih državljana Sirije. Otud su ambulantnim kolima prebačeni u nekoliko lokalnih bolnica u Hatayu.

Izvor: Agencije