Od danas pojačane kontrole šengenskih granica

Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke (EPA)

Od danas počinju sistematske provjere na vanjskim granicama Šengena za sve putnike zbog usvojenih amandmana na Zakon o šengenskim granicama, prema kojima države članice Šengenskog prostora imaju obavezu uvođenja pojačanog sistema provjere na svojim graničnim prijelazima.

U dosadašnjoj praksi, naime, bilo je dovoljno da službenici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika jednostavnom provjerom putnih dokumenata građana Evropske unije.

Ipak, sada će se dokumenta provjeravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Dokument po dokument

Službenici granične policije Slovenije će, na primjer, detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu.

Ova uredba o sistemskim provjerama ne predviđa bilo kakve izuzetke.

Kako bi se izbjegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savjetuju da provjere status svojih dokumenata, posebno ukoliko su u posljednje dvije godine oni bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni, prenose mediji.

Ovo je potrebno kako bi se uvjerili da su podaci o dokumentima tačno uneseni u državnim i ostalim bazama podataka.

Trebaju provjeriti i da li su njihova putna dokumenta (lične karte, pasoši) važeća, kao i informacije o stanju na graničnim prijelazima prije polaska na putovanje, zatim izabrati granične prijelaze sa manjom frekvencijom saobraćaja ili krenuti na putovanje u dijelovima dana i sedmice kada su gužve uobičajeno manje.

Zabrana za meso

Putnicima se savjetuje da izbjegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezerviran takav aranžman koji počinje i završava u danima vikenda, te da budu strpljivi i slijede uputstva policijskih službenika na graničnim prijelazima i unutar zemlje.

Ove sistematske provjere su uvedene u cilju sprečavanja bilo kakvih prijetnji za unutrašnju sigurnost i javni red država članica EU-a.

Podsjeća se i kako je u EU zabranjeno unositi meso, pa ni u sendvičima, i mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dopušteni, ali u ograničenim količinama.

Izvor: Agencije