Od jelena Miška do privatnog zoološkog vrta

U privatnom zoološkom vrtu ima pedesetak životinja (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Branimir Bradarić

„Dobar dan. Dobro došli u Zoološki vrt ‘Miško’. Ja se zovem Dino i provest ću Vas kroz naš zoološki vrt. Pokazat ću Vam kakve imamo životinje i reći nešto više o njima.“ 

Osmogodišnji Dino Rimac ovako dočekuje sve posjetitelje “Miška”, jednog od rijetkih privatnih zooloških vrtova u Hrvatskoj, koji se nalazi u Cerni, selu između Vinkovaca i Županje.

Ispred ulaza u vrt je parkirano i terensko vozilo, ručno pravljeno i pogodno za kretanje po seoskim putevima i oranicama. Radi se o zoološkom vrtu koji je ustrojen 1994. godine, od kada se prostor širi i raste broj životinja. Trenutno se u Zoološkom vrtu “Miško” nalazi pedesetak životinja smještenih u kaveze ili terarije. Sve to nalazi se u dvorištu kuće obitelji Rimac.  

Sam pogled na Dinu pokazuje koliko on zapravo voli životinje. Svaku od njih oslovljava imenom i za svaku zna kojoj vrsti pripada, iz koga je dijela svijeta, što jedu… Ipak, najdraža životinja mu je lisica, koja je postala pravi Dinin kućni ljubimac.

„U cijelu ovu priču ušli smo sasvim slučajno 1994. godine. Prva naša životinja u zoološkom vrtu bio je jelen Miško čiju su majku ubili lovci. Mi smo ga kasnije odgojili. Po njemu je naš Zoo vrt i dobio ime. Uz Miška, sljedeće naše životinje koje smo nabavili bili su golubovi i još neke ptice. Od tada se stalno širimo i razvijamo“, kaže Dinin otac Mijo Rimac.

Posjetitelji u Zoo vrtu „Miško“ mogu vidjeti jaguara, medvjede, konje, risa, zmije, orlove, majmune, lisicu, kao i niz drugih životinja. Sve one smještene su u odvojene kaveze ili terarije te se svakodnevno vodi računa da im bude čisto, ali i da ne budu žedne i gladne. O čistoći kaveza i terarija, hrani, vodi i svemu drugome što donosi jedan ovakav posao vode brigu isključivo ukućani obitelji Rimac.

Nema ulaznica

„Velik je ovo i zahtjevan posao. Da ne volimo toliko životinje vjerujem kako bi ga odavno zatvorili. Kod ovakvoga posla nema godišnjeg odmora, vikenda ili praznika.

Svakodnevno se radi oko njih, a za sve to treba vremena i novca. Radimo od jutra do sutra jer samo tako se može opstati u ovome poslu“, kaže Rimac.

Posjetitelji Zoološkog vrta „Miško“ ne plaćaju ulaznice nego po završetku razgledavanja ostavljaju u posebnu kutijicu dobrovoljan prilog. Od toga novca kupuju hranu za životinje. Drugi dio hrane osiguravaju obrađujući četiri hektara zemlje. Međutim, najveći problem je nabavka mesa jer, primjerice, samo jaguar dnevno jede pet do 10 kilograma mesa.

Rimac kaže kako je zimi najteže, jer tada posjeta u zoološki vrt nema, a ne mogu sačuvati niti dovoljno voća ili povrća tijekom zime. Tada su prinuđeni za životinje kupovati gotovo sve. To nisu jedini rashodi, s obzirom da se pravilnici o načinima životinja stalno mijenjaju i nadopunjuju. Naime, svaka od životinja mora imati dovoljno prostora, pri čemu se mora osigurati i maksimalna sigurnost posjetitelja. Pri tome, česte su inspekcije koje provjeravaju propisane uvjete.


Dino Rimac dočekuje goste u zoološkom vrtu [B. Bradarić]

U isto vrijeme obitelj Rimac radi i na daljem proširenju zoološkog vrta. U zadnjem dijelu dvorišta grade se novi kavezi i terariji, ali i razni dodatni sadržaji. Plan je da još tijekom ove godine dodatno prošire zoološki vrt, a sve s ciljem da posjetiteljima, a tu prije svega misle na djecu, osiguraju cjelodnevni boravak.

„Činjenica je da posjetitelji razgledaju Zoo vrt u sat vremena, poslije čega odlaze dalje. Mi želimo osigurati dodatne sadržaje kako bi oni tu ostali tijekom cijeloga dana. I njima i nama bi bilo zanimljivije na taj način“, navodi Rimac.

Adrenalinski park

Jedan od dodatnih sadržaja trebao bi biti i turistički vlakić koji će posjetitelje voziti od zoološkog vrta do drugih znamenitosti u Cerni i okolici, ali i do adrenalinskog parka koji se nalazi u blizini i koji će uskoro početi s radom. I „Adrenalin park“ je u vlasništvu obitelji Rimac i on će biti, kako kaže Mijo Rimac, kruna njihovoga dosadašnjeg rada.

Biti će to prvi adrenalinski park na istoku Hrvatske koji će posjetiteljima, na oko četiri hektara, nuditi niz zanimljivih sadržaja kakve ne mogu pronaći baš svagdje.    

Igrat će se u okviru njega paintball, stolni nogomet, a rade se i tereni za mali nogomet, odbojku na pijesku…  Park će imati i dva ribnjaka s približno 10.000 šarana u kojima će posjetitelji moći pecati i nad kojima će vidjeti adrenalinski most. Biti će tu i pozornica za koncerte, bungalovi i šatori koji će se nalaziti između brojnih zasađenih stabala, fitness sprave na otvorenome, škola jahanja… Planirano je da kroz park slobodno šetaju paunovi i slične bezopasne životinje.

„Do sada smo osmislili niz zanimljivih sadržaja za posjetitelje, a u planu nam je i niz drugih. Vjerujemo kako će to kod posjetitelja naići na dobar odjek, jer tako nečega, u ovome dijelu Hrvatske, nema. Nudit ćemo jednu drugačiju mogućnost odmora“, pojašnjava Rimac.

Cijeli park je ograđen, a osigurana je i sva potrebna infrastruktura. Park će raditi na način da se zainteresirane grupe posjetitelja prethodno najave za dolazak, pri čemu će Dino opet imati jednu od ključnih uloga. Sve to što je napravljeno, napravila je obitelj sama, a do sada su u cijeli projekt uložili oko milijun kuna. Rimac kaže kako ne žure nigdje, pa da zato nisu dizali kredite, što je, pak, jedan od razloga zašto se sve malo odužilo. 

„Želimo napraviti nešto kvalitetno, dobro i jedinstveno i mislim da smo na dobrom putu. Nismo niti počeli raditi, a za park se već nadaleko zna. Nedavno nas je posjetio i ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske Anton Kliman. Biti će ovo kruna našega dosadašnjeg rada tako da ćemo povezati naša dva velika projekta. Park će biti  zatvorenoga tipa, u koji će se moći doći samo po najavi i uz prethodni dogovor. Želimo našim gostima osigurati potpuni mir i privatnost, a to odgovara i nama, jer je na taj način lakše upravljati svim sadržajima“, zaključio je Rimac.

Izvor: Al Jazeera