Od početka oktobra u Srbiji 238 slučajeva malih boginja

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mjere epidemiološkog nadzora u Srbiji (Reuters)

Na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju većinski srpskih opština na Kosovu, od početka oktobra registrovano je ukupno 238 slučajeva malih boginja, od kojih je 63 laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”.

Najmlađa oboljela osoba je uzrasta dva mjeseca, a najstarija 48 godina. Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, saopćio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, većina oboljelih osoba (91 posto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od ukupnog broja oboljelih, 37 posto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 21 oboljele osobe.

Od početka novembra, epidemije malih boginja prijavljene su i na teritoriji grada Beograda (32 oboljela), grada Kraljeva (38 oboljelih) i općine Bujanovac (dva oboljela).

Laboratorijska potvrda

Dana 16. novembra godine Institut “Torlak” je dostavio laboratorijsku potvrdu slučaja malih boginja iz Subotice, za koji je Zavod za javno zdravlje Subotica dostavio prijavu sumnje, dok je 22. novembra dostavio laboratorijske potvrde za dva slučaja malih boginja, kod jedne osobe iz Preševa i jedne osobe iz Bojnika, za koje su prijave sumnje dostavili Zavod za javno zdravlje Vranje i Zavod za javno zdravlje Leskovac.

“Torlak” je 23. novemba dostavio laboratorijske potvrde za pet slučajeva malih boginja iz Niša. Institut za javno zdravlje Niš je istog dana prijavio epidemiju malih boginja na teritoriji grada Niša sa dvoje oboljelih, kao i bolničku epidemiju sa troje oboljelih na Klinici za dječje interne bolesti Kliničkog centra Niš.

Dana 24. novembra Zavod za javno zdravlje Novi Pazar dostavio je Institutu za javno zdravlje Srbije prijavu porodične epidemije malih boginja u Tutinu, sa dvoje oboljelih.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mjere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Republici Srbiji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i liječenje oboljelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica).

Intenzivna vakcinacija

U skladu sa predloženim mjerama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, na teritoriji Republike Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 mjeseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mjere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od posljednjeg registrovanog slučaja na teritoriji Srbije, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije