Od rata i gladi do olimpijskih takmičenja

Izvor: UNHCR

Među 11.000 sportista koji ove godine učestvuju u Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nalazi se i Olimpijski tim izbjeglica pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nakon nasilja i sukoba, koje su preživjeli u matičnim zemljama Siriji, Demokratskoj Republici Kongo, Južnom Sudanu i Etiopiji, spas su pronašli u Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Keniji i Brazilu. 

Unatoč teškim uslovima života odlučili su da ostvare svoje snove i da žive. Držeći se za ruke, na Olimpijskim igrama se bore za gotovo 60 miliona izbjeglica u svijetu.

Tim izbjeglica se sastoji od deset sportista među kojima se nalaze i četiri žene. Petero dolazi iz Južnog Sudana, po dvoje su iz Sirije i Demokratske Republike Kongo, a jedan takmičar je iz Etiopije. 

U timu izbjeglica šestero se takmiči u atletici i po dvoje u plivanju i džudu. 

Sirijka spasila izbjeglice na moru

Sirijka Yusra Mardini je iz ratom zahvaćene zemlje izbjegla u Tursku. U malom čamcu je sa još 20 osoba, ova 18-godišnjakinja, pokušala preći u Grčku sanjajući o boljem životu.

Na putu prema Grčkoj otkazao je motor na čamcu. Voda je počela ulaziti u čamac pun ljudi. Yusra i njena sestra su bile jedine koje su znale plivati. 

Skočile su u Egejsko more i gotovo četiri sata gurale čamac prema obali. Uspjele su i spasile mnoge živote. Iz Grčke je prešla u Njemačku. 

Paulo Amotun Lokoro (24) iz Južnog Sudana iz ratom zahvaćene zemlje otišao je u Keniju. U rodnoj zemlji bio je čoban. U izbjegličkom kampu trčao je bos. Na Olimpijskim igrama će se takmičiti u utrci na 1.500 metara. 

I 21-godišnji Yiech Pur Biel dolazi iz Južnog Sudana. I on je 2005. godine napustio domovinu i spas potražio u Keniji. Takmičit će se u utrci na 800 metara, a želi uzeti učešće u svim projektima, koji imaju za cilj podršku izbjeglicama. 

Učili trčati u izbjegličkom kampu

Još jedna učesnica Olimpijskih igara koja je trčati naučila u izbjegličkom kampu u Keniji je Južnosudanka, 23-godišnja Rose Nathike Lokonyen. Želi organizovati turnire koji će predstavljati mir u svijetu, zajedništvo ljudi, ali i na kojem će u Riju predstaviti svoj narod. 

Anjelina Nadai Lohalith (21) također dolazi iz Južnog Sudana. Učestvovat će u utrci na 1.500 metara. Još kao šestogodišnjakinja suočila se s ratom u svojoj zemlji. Sama je napustila zemlju i otišla u Keniju. Od tada ne zna ništa o svojoj porodici. U Riju se takmiči za njih.

I 28-godišnji James Nyang Chiengjiek dolazi iz Južnog Sudana, a takmičit će se u utrci na 400 metara. Sa 13 godina je izbjegao u Keniju, jer su ga oružane grupe u njegovoj zemlji primoravale da pristupi miliciji. 

Sirijac Rami Anis je počeo trenirati plivanje sa 14 godina u sirijskom gradu Halepu. Kada je počeo rat u Siriji, otišao je kod brata u Istanbul. Ovaj 25-godišnjak je trenirao u sportskom klubu Galatasaray. Nakon toga odlazi u Belgiju, a takmičit će se u plivanju u leptir stilu. 

Gladni trenirali džudo

Yolande Bukasa Mabika iz Demokratske Republike Kongo (28) zbog sukoba u zemlji kao djevojčica je morala napustiti dom i živjeti u izbjegličkom kampu u prijestolnici Kinshasi. Tu se rodila ljubav prema džudou.

I Popole Misenga (24) dolazi iz Demokratske Republike Kongo. Kao devetogodišnjak bio je primoran živjeti u izbjegličkom kampu u Kinshasi. Kao i Mabika, tu počinje trenirati džudo. Kako je kazao, tu ih je trener ostavljao gladne i zatvorene. 

Poručio je da će osvojiti medalju u ime svih izbjeglica. 

Etiopljanin Yonas Kinde (36) od sukoba u zemlji pobjegao je u Luksemburg. Tamo je pet godina radio kao vozač taksija. U isto vrijeme pokazivao je veliko interesovanje za trčanje. 

Izvor: Agencije