Odabranim Irankama dopušten odlazak na nogometnu utakmicu

Gotovo 100 žena, uključujući rodbinu muške i ženske ekipe te zaposlenice Iranske nogometne federacije, dobilo je dopuštenje za ulazak na stadion Azadi (EPA)

Nekolicini Iranki je prvi put u više od 40 godina bilo dopušteno na nogometnom stadionu gledati prijateljsku utakmicu nacionalne ekipe protiv Bolivije.

Prema iranskoj studentskoj novinskoj agenciji (ISNA), nekih 100 žena, uključujući rodbinu muške i ženske ekipe te zaposlenice Iranske nogometne federacije, dobilo je dopuštenje za ulazak na stadion Azadi u Teheranu kako bi pratile pobjedu svoje ekipe rezultatom 2:1.

“Navijanje žena bilo je vrlo zanimljivo”, izjavio je iranski Selektor, Portugalac Carlos Quiroz, dodavši kako pozdravlja mogući “početak nove ere”, prenosi Hina.

Zabrana za žene

Ženama u Iranu je duže od 40 godina bio zabranjen ulazak u stadione, a ultrakonzervativne vjerske vođe kao razlog su navodili da žene ne bi trebale svjedočiti mahnitom navijanju muškaraca i njihovom skandiranju.

Odluci se ipak suprotstavio predsjednik Hassan Rouhani koji je i sam pripadnik klera.

Tokom nedavnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, ženama je bio dopušten ulazak na iranske stadione gdje su putem ekrana sudjelovale u javnom zajedničkom gledanju utakmica.

Izvor: Agencije