Odakle hrvatski državljani u borbi navijača Partizana za prevlast?

partizan, Crvena zvezda, Navijači, Neredi, Tučnjava
U navijačkim neredima povrijeđeno je 20-ak osoba, a više od 20 privedeno (Reuters)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je u četvrtak da su, prema informacijama dobivenim od nadležnih službi Srbije, četvorica hrvatskih državljana sudjelovala u tučnjavi navijača u srijedu, na 156. derbiju između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu.

“Prema zasad zaprimljenim informacijama nadležnih službi Republike Srbije, četvorica hrvatskih državljana sinoć, u srijedu 13. prosinca 2017. godine, su sudjelovala u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde te protiv njih nije proveden nikakav policijski postupak”, stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova na upit agencije Hine o sinoćnjem incidentu.

U priopćenju je navedeno da “dvojica hrvatskih državljana nisu zatražila liječničku pomoć, jedan je zatražio te je u međuvremenu otpušten iz bolnice, dok se jedan hrvatski državljanin nalazi na neurokirurgiji Vojnomedicinske akademije u Beogradu”.

Supruga navodnog učesnika demantuje Ministarstvo

Iako se u priopćenju navodi kako nijedna od spomenutih osoba nije zatražila konzularnu pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Mia Tovarović, supruga jednog od navodnih sudionika nereda iz Hrvatske Damira Tovarovića, demantirala je tu objavu hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

“U odnosu na Vaš članak o Splićanima na derbiju u Beogradu, izričito navodim kako sam kao supruga Damira Tovarovića zatrazila pomoć Veleposlanstva RH i konzulata u Beogradu, u četvrtak u 9 sati ujutro, sa samim početkom njihovog radnog vremena, ali nikakvu povratnu informaciju nismo dobili. Dakle, sve informacije koje imamo mi, kao obitelji, došle su izvan veleposlanstva od kojeg je zatražena pomoć, i to od mene osobno. Dakle, netočni su navodi kako nije zatražena pomoć i kako ih nitko nije kontaktirao. Nemamo nikakav kontakt s dečkima u Beogradu te je jasno da su navedeni uredi jedini gdje smo formalno mogli zatražiti informacije i pomoć, no od konzulata, kao što sam navela, ista je izostala. Dakle, od njih nismo dobili niti podrobnije informacije o zdravstvenom stanju Splićana, a kamoli njihov status u policiji, jesu li privedeni i što im se eventualno stavlja na teret”, stoji u poruci Mije Tovarović, kako prenose Sportske novosti.

“Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu u stalnom je kontaktu s nadležnim tijelima Republike Srbije, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će, sukladno svojim ovlastima i mogućnostima, te ukoliko hrvatski državljani to i zatraže, pružiti svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju zaštite hrvatskih državljana”, zaključuje se u priopćenju.

Beogradski su mediji u četvrtak objavili da su se među 26 uhićenih osoba nakon tučnjave tijekom sinoćnje utakmice Partizana i Crvene zvezde našla šestorica hrvatskih državljana. 

U masovnoj tučnjavi na južnoj tribini stadiona Partizana tijekom prvog poluvremena utakmice ozlijeđeno je više osoba, nakon čega je u pratnji jakih policijskih snaga jedna skupina izvedena sa stadiona.

Utvrđeno je da je riječ o međusobnom obračunu među frakcijama Partizanovih navijača.

Mediji: Iznajmljeni članovi kikboksing kluba

Novinar Partizan TV-a Željko Pantić rekao je za Telegraf.rs, a što prenosi i zagrebački portal Index.hr, da su u neredima sudjelovali članovi jednog kickboxing kluba iz Splita, državljani Republike Hrvatske, koji su došli s crno-bijelim obilježjima i počeli tući sve oko sebe. Pantić tvrdi da su oni bili iznajmljeni, ali da nije poznato tko ih je angažirao. 

Jedan hrvatski državljanin završio je u bolnici s nagnječenjem mozga i teškim ozljedama, a drugi je, pišu srbijanski portali, pobjegao iz bolnice nakon pregleda.

Kako pišu hrvatska 24 sata, među četvoricom hrvatskih državljana bili su A. F. (26) te D. T., obojica iz Splita, a u međusobnoj tučnjavi navijačke skupine Partizana, Grobara, oni su pretrpjeli velik broj udaraca i ozljeda u obračunu suprotstavljenih frakcija Partizanovih navijača.

Prema tim neslužbenim informacijama, A. F. i D. T. nemaju poveznice s navijačkim miljeom, no A. F. se našao na stranicama crne kronike zbog navodnog premlaćivanja jednog poduzetnika s Hvara.

D.T. je, kako se navodi, nekoć bio prvak Hrvatske u boksu, a kasnije osvajač svjetskih odličja u borilačkim sportovima te u novije vrijeme MMA borac.

Zagrebački Jutarnji list, pak, unatoč službenim informacijama o četiri hrvatska državljanina, kaže kako ih je u neredima sudjelovalo šest, a svi su iz Splita. Prema njihovim informacijama, riječ je o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Anti Firiću i Damiru Tovaroviću.

Prema tim informacijama, nitko od šestorice Splićana nije povezan s navijačkim skupinama te nisu članovi Hajdukove navijačke skupine Torcida, ali ih se povezuje s određenim krugovima iz krimi-miljea. 

Prema, kako navode, dostupnim informacijama, od svih je najteže u neredima prošao Firić (26).

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu potvrdili su da je Firić kod njih hospitaliziran s kontuzijom glave, nagnječenjem mozga i ozljedom šake, a demantirali su, navodi Jutarnji list, da je uboden nožem u leđa i reanimiran, kako su ranije javljali mediji.

‘Napad domaćih izdajnika i hrvatskih plaćenika’

Prema medijskim špekulacijama, stotinjak pripadnika Partizanovih frakcija Vandal Bojs i Južni front, među kojima su, navodno, bili i hrvatski državljani, napalo je pripadnike skupine Alkatraz, koje su isprva potisnuli, no potom su pripadnici Alkatraza uz povike “Delije!” mobilizirali neutralne navijače da krenu u napad, te su ih zajedno svladali i, kako prenose mediji, premlaćivali, skinuli ih i palili bakljama te na kraju, teško ozlijeđene, bacili s tribine na tartan-stazu.

Tamo ih je okružila policija i sprovela sa stadiona uz bučne uvrede s tribina, koje su bile uvjerene da su to pripadnici Delija, navijača Crvene zvezde.

Navijači Partizana obratili su se javnosti putem Facebook-stranice “Južna strana”. Tamo su objavili Firićevu osobnu iskaznicu te naveli da se Južna tribina oglašava kako se ne bi dalje širile dezinformacije. 

“Juče je u toku derbija napadnut Jug (ne samo Alkatraz nego i ostale grupe) od strane domaćih izdajnika i hrvatskih plaćenika. Priče kako je Jug napadnut zbog paljenja zastava Jang bojs i Vandal bojs su netačne, zastave su stajale gde i ostale i nisu zapaljene. Ta priča da su zapaljene je laž i služila je samo kao paravan za napad i dalje kriminalne i političke igre. Ovo su Hrvati koji su plaćeni da dođu da napadnu Jug i Grobare”, stoji u objavi.

Prema priopćenju MUP-a Srbije, policija je poduzela sve mjere kako bi “utvrdila sve okolnosti događaja”, a nakon identificiranja osoba koje su sudjelovale u tučnjavi, po nalogu nadležnog tužitelja, bit će podignute odgovarajuće kaznene ili prekršajne prijave.

U masovnoj tučnjavi koja je izbila sinoć na nogometnoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu ozlijeđeno je 20-ak osoba, prenio je ranije Tanjug.

Navijači Partizana međusobno su se sukobili na južnoj tribini stadiona u Humskoj tijekom prvog poluvremena 156. derbija.

U masovnoj tučnjavi na jugu, koja je počela sredinom prvog poluvremena i trajala nekoliko minuta, korištene su baklje s obiju suparničkih strana.

Policija je priopćila da su među ozlijeđenima i strani državljani, a da je zbog nasilja privedeno 26 osoba.

Nadležne institucije najavljuju nove mjere, kojima će pokušati spriječiti slične incidente.

Izvor: Al Jazeera i agencije