Odbačena istraga protiv Strauss-Kahna

Strauss-Kahn: Njegov pravni tim je uspio osporiti slučaj koji je pokrenula sobarica Nefisatu Dijalo (AP)

Francuski tužioci su u utorak obustavili istragu vezanu za optužbe da je bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn učestvovao u organiziranim silovanjima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Strauss-Kahn je negirao da je učestvovao u silovanjima koja su se dogodila tokom večeri provedenih s prostitutkama u Washingtonu krajem 2010. godine, kada je on još bio direktor MMF-a.

Belgijanka za koju se pretpostavljalo da je bila žrtva navodnog silovanja uputila je pisani dopis francuskoj policiji u augustu da je svojevoljno pristala na seksualni odnos sa Strauss-Kahnom i nije podnijela nijednu optužbu, saopćio je ured Tužilaštva u Lilleu, javio je AFP, a prenosi Fena.

Biznismeni i šef policije

U saopćenju se dodaje da nije počinjen nikakav zločin i da je preliminarna istraga, koja je ranije bila otvorena, sada obustavljena.

Strauss-Khan, dva biznismana i šef policije su u martu optuženi za “teško svodništvo u okviru organizirane grupe” za navodno organiziranje lanca prostitucije u Francuskoj, SAD-u i na drugim mjestima.

Istraga o tim optužbama je u toku, prenosi Tanjug.

Francuski političar našao se u središtu pažnje svjetske javnosti nakon prošlogodišnjeg hapšenja zbog optužbi da je silovao sobaricu u njujorškom hotelu.

Njegov pravni tim je uspio osporiti slučaj koji je pokrenula sobarica Nefisatu Dijalo i podnio je protutužbu za zlonamjerne i neosnovane optužbe.

Optužbe su ga, međutim, koštale političke karijere. 

Izvor: Agencije