Odbačena tužba Haićana protiv UN zbog kolere

Američki sud odbacio je tužbu protiv Ujedinjenih naroda i zahtjev za naknadu štete obiteljima žrtava epidemije kolere na Haitiju, gdje je prije pet godina umrlo gotovo 9.000 ljudi, nakon što se iz baze mirovnih snaga UN-a u rijeku izlila kanalizacija.

Obitelji Haićana koji su umrli od kolere doživjele su veliko razočarenje – sud u New Yorku odbacio je njihovu tužbu protiv UN-a. Šanse da će UN ikad odgovarati za epidemiju kolere time su svedene na minimum. U presudi se navodi da UN, glavni tajnik Ban Ki-moon i mirovne snage UN-a na Haitiju imaju imunitet u ovom slučaju.

Veliki broj znanstvenih dokaza ukazuje na to da su koleru na Haitiju 2010. godine izazvale mirovne snage UN-a. Al Jazeera je dokazala da je kanalizacija iz nepalske baze UN-a izazvala koleru.

UN obećao novčanu pomoć

Nakon što je UN odbio poduzeti odgovornost, borci za ljudska prava i obitelji žrtava posumnjali su na pokušaj zataškavanja slučaja te su podignuli optužnicu. Odvjetnica obitelji žrtava Beatrice Lindstrom bijesna je i ogorčena, pa je najavila žalbu.

“Od početka smo znali da će doći do drugostupanjskog postupka. Istovremeno, posljedice ovakve odluke su nevjerojatno loše. To, zapravo znači da UN nigdje u svijetu ne mora poštovati zakon”, smatra Lindstrom.

Kad je riječ o samom UN-u, Ban je prošle godine posjetio Haiti i rekao da je ova organizacija imala moralnu odgovornost boriti se protiv epidemije kolere te je pozvao na prikupljanje dvije milijarde dolara pomoći u tu svrhu.

“Ipak, stajalište UN-a je ostalo isto – negiranje bilo kakve odgovornosti za izbijanje epidemije kolere. Presuda je donesena svega nekoliko dana prije pete obljetnice zemljotresa na Haitiju, u kojem je poginulo blizu 230.000 ljudi”, javlja Al Jazeerin reporter Gabriel Elizondo.

Izvor: Al Jazeera