Odbačena tužba protiv Saudije za napade od 11. septembra

Okružni sudija na Manhattanu George Daniels rekao je da Saudijska Arabija ima imunitet od tužbe za naknadu štete (Reuters)

Sudija u New Yorku odbacio je tužbu protiv Saudijske Arabije, koju su podigle porodice žrtava napada 11. septembra 2001. godine, tvrdeći da je upravo ta država materijalno podržala članove Al-Kaide koji su ih izveli.

Okružni sudija na Manhattanu George Daniels rekao je da Saudijska Arabija, kao suverena država, ima imunitet od tužbe za naknadu štete koju su podnijeli članovi porodica gotovo 3.000 poginulih te osiguravatelja koji su pokrili gubitke vlasnika srušenih nebodera i firmi koje su u njima poslovale.

“Iznesene optužbe ne daju ovom sudu osnovu za uspostavljanje jurisdikcije nad optuženikom”, napisao je Daniels u obrazloženju svoje odluke.

U želji da izbjegnu ovakav rasplet, porodice žrtava željele su nadopuniti slučaj novim dokazima, zasnovanim na iskazima bivšeg operativca Al-Kaide Zacariasa Moussaouija, ali Daniels je kazao da ni ti novi dokazi “ne bi mogli skinuti imunitet optuženog”.

Dopuštena tužba protiv Afganistana

Većina od 19 Al-Kaidinih napadača koji su sudjelovali u napadima bili su državljani Saudijske Arabije.

Ovaj slučaj ima dugu i kompliciranu historiju, pišu agencije.

Daniels je već dva puta donosio istu presudu, u skladu s federalnim zakonom koji suverenim državama omogućava imunitet.

Žalbeni sud u New Yorku je 2013. godine ipak odlučio ponovno pokrenuti postupak, jer je 2011. godine, u sličnom slučaju, sudija dopustio tužbu protiv Afganistana, međutim, sudija Daniels je još jednom donio istu odluku.

Izvor: Agencije