Odbijen istražni zatvor za Todorićeve sinove i saradnike

Zagrebačko tužilaštvo zbog nezakonitog pribavljanja više od 150 miliona eura pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora (Al Jazeera)

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu u ponedjeljak je odbilo žalbu tužilaštva na neodređivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenih u slučaju “Agrokor”, javlja novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Istražni zatvor u srijedu je određen samo prvookrivljenom Ivici Todoriću, dok su ostalih 12 osumnjičenih i njegovi sinovi Ivan i Ante pušteni da se brane sa slobode.

Vanraspravno vijeće danas je odlučilo da se 14 osumnjičenih nastavlja braniti sa slobode.

U međuvremenu, Ivan Todorić stigao je u Hrvatsku te dao iskaz u Državnom odvjetništvu, potvrdila je njegova advokatica Jasna Novak.

Dodala je kako nije odgovarao na pitanja, a bio je službeno odsutan iz Hrvatske u proteklom periodu.

Kazala je kako će se njen klijent odazvati svakom pozivu istražnih organa, no kako će vjerovatno uskoro morati napustiti Hrvatsku jer očekuje rođenje djeteta.

Nije poznato gdje se nalazi njegov otac, prvoosumnjičeni Ivica Todorić.

Tužioci tražili istražni zatvor

Zagrebačko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora zbog nezakonitog pribavljanja više od 150 miliona eura.

Tužioci su tražili izricanje istražnog zatvora jer smatraju da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke, sudionike i vještake u postupku.

Advokati odbrane tražili su mogućnost odbrane sa slobode smatrajući da je većina dokaza protiv okrivljenih materijalna, te da je riječ o opsežnoj dokumentaciji o finansijskim izvještajima na koje su se okrivljeni potpisivali, javlja Veršić.

Bivši predsjednik Uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić u nedjelju je na svom blogu poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se “suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika” nakon što je u subotu za njim raspisana potjernica.

Izvor: Al Jazeera