Odbijen Mladićev zahtjev za izuzeće sudija zbog ‘pristrasnosti’

Haški tribunal je Ratka Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor (EPA)

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i prvostepeno presuđenog ratnog zločinca, generala Ratka Mladića, za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, u odluci je naveo da je Mladićeva odbrana zahtjev za izuzeće sudija podnijela pred Žalbeno vijeće, a mogla je jedino pred predsjednika suda.

“Žalbeno vijeće nema kapacitet baviti se ovim podneskom”, naveo je Meron.

Kriv za genocid počinjen u Srebrenici

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić su zatražili da se iz žalbenog postupka Mladiću isključe Meron te Carmel Agius i Liu Daqun, jer su “pristrasni”.

U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Daqun pisali, a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U odnosu na Merona napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid počinjen u Srebrenici te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao ubiti bosanske muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Daqun učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom Bosne i HercegovineiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem te uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

U Hagu nakon 15-godišnjeg skrivanja

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na tu presudu najavili su i odbrana, i haški tužioci, a postupak se vodi pred Mehanizmom.

Mladić je u pritvoru u Hagu od kraja maja 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, nakon 15-godišnjeg skrivanja, javlja BIRN.

Izvor: Agencije