Odbijen Mladićev zahtjev za obustavu suđenja

Mladićeva odbrana je tražila garanciju da će imati pošteno suđenje (EPA)

Haški tribunal odbio je zahtjev odbrane Ratka Mladića da postupak protiv njega bude obustavljen zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Vijeće kojim predsjedava sudac Alphons Orie odbilo je navode Mladićevih advokata da pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću trebaju biti isključeni jer “su već donijeli određene zaključke o dokazima”, prenosi BIRN.

“Vijeće nalazi da iako pravnici pomažu sucima u ovom slučaju u pravnoj pripremi predmeta, pisanja nacrta i čak komunikacije s strankama, ta pomoć nikada ne utječe na moć sudaca da nezavisno donose svoje odluke”, stoji u odluci.

Orie je naveo i da ne postoje smetnje da suci Tribunala rade u različitim predmetima koji se tiču sličnih ili istih djela.

“Zbog svega navedenog, Vijeće nalazi da presumpcija nezavisnosti sudaca u ovom predmetu nije dovedena u pitanje zato što su neki od njihovih saradnika radili u predmetu Karadžić, gdje su doneseni neki činjenični zaključci u vezi s optuženim Mladićem. Vijeće nalazi da, stoga, nisu narušena prava optuženog na pošteno suđenje i odbija zahtjev za poništenje postupka”, navodi se u odluci.

Mladićevi zahtjevi

Mladićeva odbrana je 19. maja ove godine zatražila garanciju da će imati pošteno suđenje ili poništenje postupka zbog sumnji u moguću pristrasnost.

Haški tužitelji su početkom ovog mjeseca tražili da se ovaj zahtjev odbrane odbaci kao neosnovan.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić, bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, u martu je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progon u većem broju općina, te teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje talaca.

Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim općinama 1992. godine.

Izvor: Agencije