Odbijen referendum o nezavisnosti Katalonije

Artur Mas potpisao je dekret o raspisivanju referenduma o nezavisnosti za 9. novembar (EPA)

Vlada Španije je kategorički saopćila da referendum o nezavisnosti koji je sazvala Katalonija neće biti održan, s obzirom da niko nije “iznad suverene volje svih Španaca”, prenosi Fena.

“Ovaj referendum se neće održati, jer je neustavan”, izjavila je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria na konferenciji za novinare.

“Svi Španci treba da odluče šta je Španija i kako se ona organizira i niko nije iznad suverene volje španskog naroda”, poručila je.

Predsjednik španskog regiona Katalonija Artur Mas potpisao je jutros dekret o raspisivanju referenduma o nezavisnosti za 9. novembar, nakon čega je španski premijer Mariano Rajoy sazvao specijalnu sjednicu Vlade.

Dugogodišnji pokret za nezavisnost ovog sjeveroistočnog regiona dobio je zamah tokom posljednjih godina ekonomske krize, piše Tanjug.

Zahtjev za većom fiskalnom autonomijom

Parlament Španije je početkom aprila većinom glasova odbacio zahtjev za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Katalonija već uživa široku autonomiju u obrazovanju, zdravstvenom sistemu i policiji, no prebacuje Madridu da iz centralnog budžeta natrag prima mnogo manje novca nego što u njega izdvaja i zato traži veću fiskalnu autonomiju.

Analitičari vjeruju da će cijeli proces završiti pregovorima između Katalonije i Vlade u Madridu za većom fiskalnom autonomijom Katalonije.

Katalonski dekret je uslijedio samo sedmicu nakon što su stanovnici Škotske na referendumu odbacili odvajanje od Velike Britanije.

Izvor: Agencije