Odbijen sirijski pasoš: Spasilac ne može na dodjelu Oscara

"Bijeli šljemovi" u režiji Orlanda von Einsiedela, nominiran je za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma (AP)

Dvojica predstavnika Bijelih šljemova, spasilaca iz pobunjeničkih zona Sirije koji su u nedjelju navečer trebali prisustvovati dodjeli Oscara, na kraju neće doći u SAD.

Bilo je predviđeno da Raed Saleh, šef Bijelih šljemova, i Khaled Khatib, spasilac koji je snimio brojne šokantne prizore spašavanja nakon bombardiranja u Siriji, prisustvuju Oscarima, gdje su tema dokumentarnog filma nominiranog za nagradu.

“Nakon tri dana provedena na aerodromu nije mi dopušteno otputovati na Oscare. Imao sam američku vizu, ali mi pasoš nije prihvaćen. Žalostan sam ali imam važnog posla i ovdje”, napisao je na Twitteru Khaled Khatib, koji se nalazio u Istanbulu.

‘Validni dokumenti’

“Nužni su validni dokumenti za put u SAD”, prokomentirao je glasnogovornik američkih imigracijskih službi.

Ranije je Khatib spomenuo preopterećenost poslom objašnjavajući otkazivanje dolaska na Oscare. “Dobio sam američku vizu, ali neću prisustvovati dodjeli zbog intenziteta posla. Naš je prioritet pomoći našem narodu”.

Saleh je iznio iste razloge: “Ne idem zbog pritiska na poslu kao posljedica režimskog intenziviranja udara na pokrajine Damask, Dera i Homs”.

Kratki dokumentarni film Bijeli šljemovi u režiji Orlanda von Einsiedela nominiran je za Oscara.

Izvor: Agencije