Odbijen veto Bošnjaka na Zakon o danu RS-a

Na zajedničkoj sjednici komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda nije postignut dogovor (Al Jazeera)

Vijeće naroda bh. entiteta Republika Srpska odbilo je veto Kluba Bošnjaka na Zakon o Danu Republike Srpske.

Sljedećeg tjedna o tom pitanju će se izjasniti Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda. Ukoliko ni tu ne bude dogovora, Zakon o Danu Republike Srpske bit će proslijeđen entitetskom Ustavnom sudu.

U zakonu se navodi kako se na osnovu potvrđene volje građana na referendumu datum 9. siječnja utvrđuje kao Dan Republike Srpske, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik.

Iako taj zakon nije stupio na snagu, u Republici Srpskoj su počele pripreme za obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike.

Osim na taj zakon, bošnjački klub je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na zaključke usvojene uz Zakon o Danu Republike Srpske.

Neprihvatljiv zakon

Delegati Kluba bošnjačkog naroda smatraju zakon neprihvatljivim, jer, kako kažu, predlagatelj ne priznaje presudu Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da je 9. siječanj neustavan kao Dan Republike Srpske.

“Sada je iz osnovnog Zakona o praznicima Republike Srpske, Dan Republike Srpske izdvojen kao poseban zakon, što je i s tog aspekta nedopustivo. Poslije pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa sasvim je logično da će on biti predmetom ocjene ustavnosti i zakonitosti”, kaže Kemo Čamdžija, potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske.

“Vijeće naroda nije prihvatilo obrazloženje Kluba Bošnjaka, koje je imalo u svom sadržaju niz nekih nelogičnosti, tako da je iduće sedmice zakazana zajednička sjednica Vijeća naroda i Skupštine Republike Srpske na kojoj će se dalje razmatrati to pitanje”, odgovorio je Pero Petrović, šef Kluba delegata srpskog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpske je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. listopada na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o Danu Republike Srpske po hitnom postupku i obvezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Izvor: Al Jazeera i agencije