Odbijena žalba – Gruevski ide u zatvor

Nikola Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, plaćenog 600.000 eura (EPA)

Kazneno vijeće odjela za organizirani kriminal i korupciju Osnovnog suda u Skoplju odbilo je žalbe Nikole Gruevskog i njegovih odvjetnika te potvrdilo rješenje o izvršenju zatvorske kazne za bivšeg premijera i nekadašnjeg čelnika najjače opozicijske stranke VRMO-DPMNE.

Gruevski treba da se javi u zatvor “Šutka” radi izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne u predmetu “Tenk”, javila je MIA.

Makedonsko Sobranje prethodno nije oduzelo mandat Gruevskom. Za prijedlog Povjerenstva za mandatno-imunitetna pitanja za oduzimanje mandata Gruevskom glasalo 58 zastupnika, a 27 se izjasnilo “protiv”. Za oduzimanje mandata bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 zastupnika.

Predsjednik ga može protjerati

Agencija MIA navodi da se odlukom Sobranja ne odgađa izvršenje zatvorske kazne Grueveskom, koji se u četvrtak trebao pojaviti u zatvoru.

Jedna od mogućnosti da Gruevski ostane na slobodi jeste i ona po kojoj ga predsjednik Đorge Ivanov može protjerati iz države, što je zatraženo pred Osnovnim sudom.

Gruevski je osuđen na dvije godine zatvora po optužnici Specijalnog tužiteljstva, koje mu na teret stavlja nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog gotovo 600.000 eura, prenose makedonski mediji.

Izvor: Agencije