Odbjegle djevojčice snimljene na putu priključenja ISIL-u

Vjeruje se da su odbjegle djevojke već u Siriji (AP)

Snimci nadzornih kamera prikazuju tri britanske djevojčice kako satima čekaju na autobuskoj stanici u Turskoj i kreću prema gradu uz granicu sa Sirijom kako bi se priključile organizaciji Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja Hina.

Britanska policija i porodice djevojčica uputili su im poziv da se vrate kući nakon što su 17. februara otputovale iz Londona u Istanbul.

Vjeruje se da su prijateljice Amira Abase (15), Shamima Begum (15) i Kadiza Sultana (16) već u Siriji, objavila je britanska policija.

Radikalizirane djevojčice

Evropske Vlade pozvale su Tursku da zaustavi ulazak stranih boraca u Siriju, a britanski premijer David Cameron apelirao je na društvene mreže da se snažnije angažiraju u borbi protiv ekstremizma na internetu.

Djevojčice su bile radikalizirane “u svojim spavaćim sobama”, rekao je Cameron.

Snimci nadzornih kamera nastali su 17. i 18. februara na autobuskoj stanici Bayrampasa na evropskoj strani Istanbula gdje su djevojčice stigle podzemnom željeznicom sa aerodroma, piše list Milliyet.

Tu su provele 18 sati prije nego što su se ukrcale na autobus prema Sanlifurfi, 50 kilometara od sirijskog pograničnog područja koje kontrolira ISIL.

Obavještajne službe procjenjuju da je blizu 600 britanskih muslimana otputovalo u Siriju i priključilo se borbama, dio njih u redovima ISIL-a, skupine koja kontrolira velike dijelove Sirije i Iraka.

Izvor: Agencije