Odbjegli osuđenik traži od banke povrat novca

Mile Radišić je uputio zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske (Al Jazeera)

Vlasnik banjalučke firme „Grand Trade“ Mile Radišić, koji se nalazi u bjekstvu, uputio je zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci bh. entiteta Republika Srpska da mu vrati 183.000 hiljada konvertibilnih maraka (oko 92.000 eura) kojima je kupovao i manipulirao akcijama preduzeća Medicinska elektronika, zbog čega je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

On je, preko advokata, od IRB-a zatražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073,34 KM, koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda RS-a i Fonda za restituciju RS-a, prilikom preuzimanja akcija banjalučke Medicinske elektronike, objavio je banjalučki poslovni portal Capital, prenosi Fena.

Radišić je, zbog kupovine i malverzacije akcijama s tadašnjim direktorom IRB-a Bojanom Golićem i dvojicom službenika IRB-a, pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu, nakon čega je u martu ove godine pobjegao u Srbiju.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić je već nekoliko puta slala dopis Pravobranilaštvu RS-a tražeći uputstvo šta da rade.

Advokat potvrdio tačnost informacija

“S obzirom da je u pravosnažno okončanom krivičnom postupku vođenom povodom preuzimanja akcija, Pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik RS-a, istaklo imovinsko-pravni zahtjev te smo mu proslijedili predmetni zahtjev tražeći obavještenje. I nakon našeg urgiranja u dva navrata, Pravobranilaštvo nas do danas nije obavijestilo u pogledu daljeg postupanja”, navodi se u dopisu direktorice IRB-a upućenog 2. septembra Pravobranilaštvu RS-a, koji je u posjedu Capitala.

Prema saznanjima tog portala, Pravobranilaštvo je već prethodno odgovorilo IRB-u da nije nadležno za ovaj slučaj.

Advokat Dragan Stupar, koji je podnio zahtjev IRB-u, kaže za da Radišić nije više njegov klijent, ali je potvrdio tačnost svih informacija.

Na pitanje kako je moguće da osoba koja je pravosnažno osuđena zbog manipulacija akcijama i kojoj je u presudi navedeno da akcije vrati prethodnom vlasniku, odnosno IRB-u, može tražiti povrat novca, Stupar kaže da to proizilazi iz presude suda.

“Sud je presudio da se ugovor o kupoprodaji akcija Medicinske elektronike raskida i da se one [kompanija] vrate prethodnom vlasniku. Ako se ugovor raskida, onda država ne može uzeti i akcije i novac. Sud nije presudio da su akcije, kao imovina, stečene krivičnim djelom i da mu se oduzimaju”, tvrdi Stupar.

Izvor: Agencije