Odbjegli tajkun iz RS-a se prijavio u zatvor

Vijesti o bijegu Amela Sejfovića u medijima naprosto prestižu jedna drugu (Tanjug)

Ministarstvo pravde bh. entiteta Republika Srpska saopćilo je da je dobilo obavještenje iz Kazneno-popravnog zavoda Banja Luka da je osuđeni Mile Radišić primljen u tu ustanovu na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od tri godine, prema presudi Okružnog suda u Banjoj Luci.

Pomoćnik ministra za izvršavanje krivičnih sankcija RS-a Pero Dunjić ranije je potvrdio Srni da se odbjegli osuđenik Mile Radišić prijavio na izdržavanje zatvorske kazne u KPZ u Banjoj Luci.

Mile Radišić, vlasnik banjalučke firme Grand trade, zbog kupovine i malverzacije akcijama s tadašnjim direktorom Investiciono-razvojne banke RS-a Bojanom Golićem i dvojicom službenika IRB-a, pravosnažno je osuđen na zatvorsku kaznu, nakon čega je u martu ove godine pobjegao u Srbiju.

Zahtjev za novcem

Radišić je u ponedjeljak uputio zvaničan zahtjev IRB-u da mu vrati 183.000 konvertibilnih maraka (blizu 92.000 eura), kojima je kupovao akcije preduzeća Medicinska elektronika i manipulirao njima, zbog čega je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

On je, preko advokata, od IRB-a zatražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073,34 KM, koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda RS-a i Fonda za restituciju RS-a, prilikom preuzimanja akcija banjalučke Medicinske elektronike, objavio je banjalučki poslovni portal Capital.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić je već nekoliko puta slala dopis Pravobranilaštvu RS-a, tražeći uputstvo šta da rade.

Izvor: Agencije