Odblokirani svi Agrokorovi računi

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je kazao da predstavnici banaka vjerovnika podržavaju zakonski i institucionalni okvir za Agrokor te će osigurati prvu tranšu likvidnosti, do 150 milijuna eura, za taj koncern.

Istaknuo je i da je dogovoreno da šest banaka vjerovnika daju novi kredit Agrokoru kako bi osigurao poslovanje, isplatio dobavljače i radnicima dao plaće do Uskrsa.

“To je spremnost koju su banke potvrdile. Riječ je o iznosu do 150 milijuna eura. Tijekom popodneva definirat će se detalji tog dogovora”, izjavio je Plenković.

Osvrnuvši se na problem mjenica, Plenković je kazao da su banke izrazile razumijevanje za posebnost tog problema.

Odblokirani računi

“Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje u kojem bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstava na kraju ta sredstva i vratio. Mislim da postoji jedan konsenzus kako je ovo pitanje bitno i zbog pouzdanja i povjerenja prema dobavljačima, a i rješavanja toga pitanja, koje mislim da u budućnosti treba puno obazrivije i s dužnom pozornošću i pratiti i ulaziti u takvu vrstu poslovnog odnosa”, istaknuo je hrvatski premijer.

Prema riječima predsjednika uprave Zagrebačke banke Miljenka Živaljića u ime koordinacije odbora kreditora Agrokora, banke podržavaju program restrukturiranja Agrokora i potvrđeno je da će osigurati dodatnu likvidnost od 150 milijuna eura.

Članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika jesu Erste&Steiermäakische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austrija) i Zagrebačka banka.

Plenković je potvrdio i da će i banke biti dio privremenog vjerovničkog vijeća – dva predstavnika imat će dobavljači, dva banke – jednog one domaće banke koje su jako izložene i drugog one manje izložene, a jednog će imati i vlasnici obveznica.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak, pak, na novinarski upit postaje li on današnjim imenovanjem uprava Agrokora te hoće li oni još neko vrijeme ostati na svojim radnim mjestima odgovorio je: “To je točno. Normalno da ću ih koristiti da mi razjasne neke stvari oko ugovora, ali da će dolaziti stalno na posao, to nije potrebno.”

Većini kompanija iz sastava koncerna Agrokor odblokirani su poslovni računi, pokazuju podaci Financijske agencije.

Prethodno je Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj te imenovao Antu Ramljaka za povjerenika.

Od podneva u blokadi više nisu računi Agrokora, Konzuma, Leda, Jamnice, Vupika, Belja, PIK-a Vinkovci, Agrokor trgovine, Solane Pag, Agrolagune i drugih.

Nakon imenovanja Ramljaka za izvanrednog povjerenika za koncern Agrokor održan je sastanak s dobavljačima tog koncerna.

Plenković je rekao kako je dogovoreno da se podmiruju prvo dobavljači kojima je blokiran račun, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila da je dogovoreno da se dućani Konzuma napune robom.

‘Bitka za Agrokor’

Vidaković je potvrdila i da su se dobavljači među sobom dogovorili da se najprije podmiruju potraživanja onih dobavljača kojima je blokiran račun.

“Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok roba, da ćemo napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i da počne servisirati svoje dospjele obveze”, kazala je Vidaković.

Ramljak je ranije rekao da je pred njim i njegovim timom, koji već ima u pripremi, zahtjevan posao.

“Pred nama je bitka za Agrokor, bitka za zaposlenike Agrokora, za dobavljače, vjerovnike i pred nama je bitka da se ovaj poslovni problem u Agrokoru kojeg danas imamo ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske, pa i šire regije”, rekao je Ramljak.

Naglasio je potrebu smirivanja tenzija u vezi s kompanijom i vraćanja povjerenja.

Ramljak je od 1992. do 1996. godine radio u brokerskoj tvrtki Investco, a od 1997. do 2007. bio je predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke tvrtke CAIB, prenosi Hina.

Od 2007. do 2011. godine bio je partner u fondu Quaestus Borislava Škegre, a nakon toga, od 2012. do 2014., bio je posebni savjetnik zamjenika premijera za gospodarstvo (Radimira Čačića) te član upravnog odbora Sektora energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

Sada je partner u konzultantskoj kompaniji Texo Management.

Izvor: Al Jazeera i agencije