Odbor Senata SAD-a insistira na Flynnovom svjedočenju

Flynn je poručio da će se pozvati na Peti amandman Ustava SAD-a (AP)

Lideri republikanaca i demokrata u Odboru za obavještajne poslove Senata Sjedinjenih Američkih Država saopćili su da su razočarani što je bivši savjetnik predsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Michael Flynn odbio njihov zahtjev za intervju, kao i povinovati se sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumente u vezi s istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

U saopćenju predsjedavajućih Odbora, republikanskog senatora Richarda Burra i demokratskog senatora Marka Warnera navodi se da će oni nastaviti insistirati na Flynnovom svjedočenju i dostavljanju svih relevantnih materijala, prenio je Reuters.

Istaknuti demokrat u Odboru za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Elijah Cumming rekao je da dokumenti koje je on pogledao ukazuju da je Flynn lagao saveznim istražiteljima o sigurnosnoj provjeri izvora isplata koje je, kako tvrdi, dobijao od televizijske mreže koju finansira ruska država, prenosi Tanjug.

Cummings je rekao da je Flynn rekao istražiteljima da su put u Moskvu finansirale američke kompanije, tvrdeći da je pravi izvor finansija “oružje ruske medijske propagande – RT [Russia Today]”, prenio je AP.

‘Na ovaj ili onaj način’

Cummings je to naveo u pismu predsjedavajućem Odbora za nadzor, republikancu Jasonu Chaffetzu, nakon što je Flynn odbio osigurati dokumente Odboru za obavještajne poslove Senata SAD-a pozivajući se na zaštitu od samooptuživanja, koju garantira Peti amandman na Ustav SAD-a.

Republikanski član Odbora za obavještajne poslove Senata SAD-a James Lankford poručio je da će se istina saznati “na ovaj ili onaj način”.

Flynn je u ponedjeljak obavijestio Odbor za obavještajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumente i da će se pozvati na Peti amandman.

Prema tom amandmanu, osoba pozvana da odgovara pred zakonom može se opredijeliti za šutnju ako ona sama ili njena odbrana misli da je to u njenom najboljem interesu.

Flynnova odluka uslijedila je manje od dvije sedmice nakon što mu je Odbor izdao nalog za predaju dokumentacije u okviru istrage o navodnoj umiješanosti Rusije u predizbornu kampanju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvor: Agencije