Odbor Sobranja odobrio ukidanje mandata Gruevskom

Nikola Gruevski
Gruevski bi se 8. novembra trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne (EPA)

Odbor makedonskog Sobranja za mandatsko-imunitetska pitanja odobrio je prijedlog suda za ukidanje zastupničkog mandata Nikoli Gruevskom kako bi odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu, na koju je osuđen u slučaju “Blindirani Mercedes”.

Članovi najveće makedonske opozicijske stranke VMRO-DPMNE-a, na čijem je čelu bio Gruevski, napustili su sjednicu tvrdeći da je to politički, a ne zakonski proces, prenosi agencija MIA.

Predsjednik Odbora Pavle Bogoevski rekao je da će glasati za prijedlog suda zato što djela za koja je osuđen čine Gruevskog nedostojnim zastupničke pozicije.

Osuđen na dvije godine zatvora

Odluka se objašnjava Članom 59 Pravilnika Sobranja o procedurama, koji navodi da bi sud trebao obavijestiti predsjednika parlamenta kad osudi nekog zastupnika zbog zločina ili drugog kažnjivog djela, čime zastupnik postaje nedostojan svoje pozicije.

Agencija navodi da će odluka biti razmatrana na plenarnoj sjednici Sobranja.

Da bi odluka o ukidanju mandata bila konačna, potrebno je ostvariti dvije trećine glasova, a ishod nije u potpunosti siguran zbog zastupnika VMRO-DPMNE-a, koji neće glasati u korist te odluke, napominje agencija.

Također, većina nezavisnih zastupnika saopćila je da neće podržati taj potez.

Gruevski bi se u četvrtak trebao javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne.

On je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja zato što je, dok je bio premijer Makedonije, naredio kupovinu blindiranog Mercedesa.

Poziv na proteste u Skoplju

Gruevski je tražio odlaganje izvršenja presude, ali je njegov zahtjev odbijen.

Članovi i simpatizeri VMRO-DPMNE-a pozvali su posredstvom društvenih mreža na protest i skup podrške Gruevskom u srijedu.

Protest je zakazan za 19 sati ispred zgrade Krivičnog suda u Skoplju.

“Kad je na snazi nepravda, neposluh je jedini odgovor. Borba za pravdu je počela”, objavljeno je na Facebook-stranici “Pravda za Nikolu Gruevskog”.

Izvor: Agencije