Odbrana Carnajeva priznala krivicu za napad

Tužitelji za Džohara Carnajeva traže smrtnu kaznu (EPA)

Suđenje Džoharu Carnajevu, koji je prije dvije godine sudjelovao u bombaškom napadu na cilju Bostonskog maratona, u kojem su tri osobe poginule i više od 260 njih ranjeno, počelo je u Bostonu.

Odvjetnica 21-godišnjeg Džohara Carnajeva, optuženog za planiranje terorističkog čina i postavljanje dvije eksplozivne naprave koje su 2013. godine u ciljnoj ravnini Bostonskog maratona ubile tri osobe, među njima i jedno osmogodišnje dijete, te ranile više od 260 ljudi, na početku suđenja je priznala krivnju svoga štićenika.

Obrambena taktika Judy Clarke zasniva se na tvrdnjama da je Džohar Carnajev djelovao pod utjecajem i naredbama starijeg brata Tamerlana, koji je ubijen u policijskoj potjeri za počiniteljima najgoreg napada na tlu SAD-a nakon rušenja tornjeva WTC-a u New Yorku 11. rujna 2001. godine.

“Ne možemo dokazati da je Tamerlan prislonio pištolj na Džoharovu glavu i prisilio ga da mu se pridruži, ali čut ćete dokaze o tome koliko je snažan bio utjecaj njegovog starijeg brata”, rekla je odvjetnica Clark u sudnici.

Traže smrtnu kaznu

Obrana namjerava prikazati Tamerlana kao vođu, glavnu osobu u zavjeri bez koje se ništa ne bi dogodilo.

Tamerlan Carnajev ubijen je u noći sa 18. na 19. april 2013. godine u Watertownu, predgrađu Bostona, u pucnjavi s policijom.

S druge strane, državno tužiteljstvo će svojim dokazima morati uvjeriti članove porote da je Džohar Carnajev djelovao po svojoj savjesti te da zaslužuje biti osuđen na smrt.

Državni tužitelj William Weinreb već je uporabom videomaterijala i fotografija, koji su eksplicitno pokazali ljudsku patnju i razaranja u ovom napadu, počeo portretirati optuženog kao hladnokrvnog ubojicu, koji je “vjerovao da je vojnik u svetom ratu protiv Amerikanaca”.

“Ubojstvo je bilo u srcu optuženog bostonskog bombaša”, izjavili su tužitelji na početku suđenja.

Iznoseći optužnicu pred sudom u Bostonu, savezni tužitelji najviše su se usredotočili na najmlađu žrtvu napada, osmogodišnjeg dječaka.

Tužitelj Weinreb opisao je kako su optuženi i njegov 26-godišnji brat Tamerlan pažljivo izabrali mjesto za bombu, među publikom na ciljnoj ravnini 15. travnja s ciljem da kazne SAD-a zbog vojnih akcija u muslimanskim zemljama.

“Optuženi nije bio tamo da bi posmatrao utrku. Preko ramena je nosio ruksak u kojem je bila ručno izrađena bomba. Ta je vrsta bombe popularna među teroristima, jer je dizajnirana da raskomada ljude i napravi krvavi spektakl”, rekao je Weinreb.

Suđenje u dva dijela

Prvom danu suđenja prisustvovale su mnoge žrtve ovog terorističkog čina, a među njima su bili i roditelji ubijenog osmogodišnjaka Martina Richarda.

Suđenje će biti podijeljeno u dva dijela.

U prvom dijelu će se utvrđivati krivica ili nevinost optuženog, a u drugoj fazi će se odlučivati o kazni, gdje će porota morati dati svoj sud o tome hoće li Džohar Carnajev biti osuđen na smrt.

Očekuje se da će cjelokupni proces trajati tri do četiri mjeseca.

Američki mediji nagađaju da bi Kirgistanac Džohar Carnajev, koji je emigrirao s porodicom u SAD kada je imao osam godina, mogao dobiti smrtnu kaznu za napad u Bostonu.

Izvor: Agencije