Odbrana: Neki svjedoci dobili novac i upute

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića počelo je u petak čitanjem optužnice u kojoj se dvojac okrivljuje za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

“Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu”, rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Jasmina Kos o suđenju Perkoviću i Mustaču

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli sa čitanjem optužnice.

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću “u Zagrebu ili negdje drugdje” i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

Bayer: Neki svjedoci dobili upute obavještajne službe

Perkoviću se predbacuje da je “u Luksemburgu i na drugim mjestima” zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenu kaznenog djela ubojstva.

Predbacuje mu se i da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako su ubojstvo naložile “zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu”.

Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Brane se šutnjom

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvu iz “kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda”.

“Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć”, stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetom suđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

“Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i upute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovom procesu”, rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije u iznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Tužitelji sigurni u dokaze

Njemačko tužiteljstvo sigurno je u svoje dokaze, osobito jer u slučaju Đurekovićevog ubojstva već postoji pravomoćna presuda iz 2008. godine – doživotni zatvor bivšem agentu Službe državne sigurnosti Krunoslavu Pratesu zbog suučesništva u ubojstvu.

Odvjetnici Zdravka Mustača kažu – ni to ne stoji.

“Zaista mislimo da će se utvrditi da postoji cijeli niz vrlo neistinitih da ne kažem lažnih činjenica, i u pogledu strukture vlasti i u pogledu tajnih službi pogrešno utvrđene u slučaju Prates”, kaže Lidija Horvat, Mustačeva odvjetnica.

Odvjetnika Antu Nobila, branitelja Josipa Perkovića, vrijeđali su prije početka suđenja prosvjednici koji su se okupili uoči početka suđenja zahtijevajući procesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvele jugoslavenske tajne službe.

Podrška tužiteljima

“Mi smo ovdje da se konačno probudi hrvatska javnost, prije svega u domovini. Mi smo najviše radi toga tu. I da se žrtve vrednuju”, rekla je Al Jazeeri Vesna Jovičić, stanovnica Muenchena.

“Vjerujemo da je njemačko sudstvo u stanju riješiti probleme koje bi trebalo ustvari hrvatsko sudstvo rješavati”, dodaje Zdravko Lozar, stanovnik Berlina.

Pravo sudjelovanja kao sutužiteljica ima i udovica ubijenog Đurekovića, a njezin odvjetnik Siniša Pavlović kaže kako je, nakon tri desetljeća, led napokon probijen.

“Ovdje razgovaramo o seriji političkih ubojstava. Preko 100 ljudi je ubijeno širom svijeta, od toga 30 na njemačkom tlu. Ovaj proces treba biti samo početak rasvjetljavanja što se dešavalo, zašto se dešavalo, tko je kriv za to”, ukazuje Pavlović.

Pred peteročlanim sudskim vijećem sada su mjeseci vaganja dokaza u slučaju Đureković. Suđenja bi se mogla i nastaviti, jer njemačke vlasti vode istragu o još 13 ubojstava hrvatskih emigranata.

Presuda za pola godine

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan.

Jedan od nekadašnjih direktora INA-e i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara.

U optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruhea podiglo krajem svibnja Perkovića se tereti da je planirao i organizirao ubojstvo.

Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, 81 svjedok i vještak, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.

Za ovo suđenje vlada veliko medijsko zanimanje. Akreditiralo se 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije