Odbrana Vikića i ostalih traži suđenje po zakonu iz SFRJ

Optužnica tereti Vikića da je mogao znati da se njegovi podređeni spremaju počiniti ubistva ratnih zarobljenika (Anadolija)

Na Sudu Bosne i Hercegovine održano je prvo ročište u predmetu poznatom kao “Veliki park”, u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina te rezervisti Specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je najavilo saslušanje 83 svjedoka. Advokati optuženih žalili su se na procedure i, kako kažu, zakonitost dokaza.

Nikica Gržić, advokat Jusufa Pušine, kazao je: “Mi u prigovoru optužnici smo stava da se mora suditi po povoljnijem zakonu, što garantira i Evropska komisija i Ustav i Zakon o krivičnom postupku, da se sudi po zakonu koji je povoljniji, a to je bivši Krivični zakon SFRJ”.

Fahrija Karkin, advokat Dragana Vikića, je rekao da je odbrana prigovorila na 115 dokaza.

“Znate šta će se desiti kad se izdvoje nezakoniti dokazi? Znate šta će ostati od te optužnice?”, rekao je.

Ubistvo zarobljenika

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka u aprilu 1992.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe činjenje krivičnog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog djela budu sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sucem za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi.

Izvor: Al Jazeera i agencije