Odgođen početak povratka protjeranih Rohinja u Mijanmar

Ujedinjene nacije nazvale su nasilje protiv Rohinja etničkim čišćenjem (EPA)

UNHCR je ponovio poziv za neometanim pristupom sjevernoj mijanmarskoj državi Rakhine, saopćio je portparol UN-ove izbjegličke agencije Adrian Edwards na redovnom brifingu za novinare u Ženevi.

Prije dva mjeseca, vlade Mijanmara i Bangladseša usuglasile su se oko aranžmana za dobrovoljni povratak u Mijanmar stotina hiljada Rohinja koje trenutno žive u regiji Cox’s Bazar u Bangladešu. Bilateralni sporazum navodi značajne obaveze obje vlade na osiguravanju dobrovoljnog i sigurnog povratka izbjeglica u njihova mjesta boravka u Mijanmaru, podsjetio je Edwards. 

“Kako bi se osiguralo pravo izbjeglica na dobrovoljni povratak u sigurnosti i dostojanstvu, ponovo pozivamo Mijanmar da omogući neometani humanitarni pristup državi Rakhine i stvori uslove za istinsko i trajno rješenje. Pristup bi omogućio procjenu uslova za povratak i dugoročne održivosti procesa povratka, i pomogao bi da se bavimo legitimnim sigurnosnim brigama oko izbjeglica koje razmišljaju o povratku”, izjavio je Edwards. 

Naglasio je da izbjeglice trebaju biti primjereno informirane o takvim uslovima u cilju stvaranja sigurnih i održivih dobrovoljnih povrataka, saopćeno je u utorak iz UNHCR-a.

Odgođen povratak

Početak povratka Rohinja u Mijanmar odgođen je uprkos obećanju državnih vlasti da će početi repatrijaciju najmanje 650.000 pripadnika manjinskog muslimanskog naroda nakon kampanje etničkog čišćenja, piše Guardian.

Izbjeglice koje su prešle u Bangladeš još strahuju da im neće biti garantirana sigurnost te ne žele da ih se nasilu vraća vlastima koje su ih protjerale, prenosi Fena.

Dvije države dogovorile su se o početku povratka, ali pod uvjetom da on bude dobrovoljan.

Međunarodne humanitarne organizacije, piše list, izrazile su bojazan da će Rohinje biti natjerane da se vrate u Mijanmar iako je većini uništena sva imovina, a cijela su sela zapaljena.

Progon i hapšenja

Mnogi strahuju i od nastavka progona i hapšenja.

Predstavnici Rohinja traže da se pripadnici vojske koji su učestvovali u etničkom čišćenju, ubistvima i silovanjima procesuiraju te da se oslobode nedužni zatočeni zbog navodne pobune protiv vlasti.

Mijanmar i Bangladeš ranije su dogovorili da će u sljedeće dvije godine riješiti povratak više od 650.000 Rohinja koje su stigle u Bangladeš od kraja augusta, bježeći od etničkog čišćenja koje je nad tom muslimanskom manjinom provodila mijanmarska vojska.

Ujedinjeni narodi nazvali su nasilje protiv civila “etničkim čišćenjem”, ali je Vlada Mijanmara odbacila takve tvrdnje.

Izvor: Agencije