Odgođen proces liderima Muslimanske braće

Prvi dan ponovljenog suđenja Hosniju Mubaraku zbog optužbi za suučesništvo u ubistvima demonstranata tokom ustanka 2011. godina okončan je u nedjelju u Kairu, a nastavak je predviđen za 14. septembar.

Početak procesa protiv lidera Muslimanske braće odgođen za kraj oktobra.

Zbačenog egipatskog predsjednika ispratilo je medicinsko i osoblje sigurnosti iz vozila hitne pomoći, a Mubarak potom je helikopterom prebačen iz vojne bolnice Maadi u kairsku Policijsku akademiju gdje se proces održava.

Suoptuženi Mubarakovi sinovi i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adly također su stigli u Policijsku akademiju gdje su prisutne jake snage sigurnosti.

Odbrana je tražila svjedočenje aktuelnog ministra odbrane i šefa oružanih snaga Abdela Fataha al-Sisija jer je on bio direktor vojne obavještajne službe za vrijeme Mubarakove vladavine.

Al Jazeerin novinar Wayne Hay, koji se javio ispred Policijske akademije, kazao je kako bi prvo pojavljivanje Mubaraka trebalo biti proceduralno.

Mubarak je osuđen u junu prošle godine te je osuđen na doživotni zatvor, ali suđenje je ponovljeno u januaru nakon njegove žalbe. On se također suočava s optužnicama u  nizu korupcijskih slučajeva. 

Poticanje na ubistva

U odvojenom procesu, suđenje Mohamedu Badieju, „duhovnom vođi“ Muslimanske braće, te njegovoj dvojici zamjenika Khairatu al-Shateru i Rashadu Bayoumyju, okončano je nekoliko minuta nakon što je započelo u nedjelju.

Sud je odgodio suđenje liderima Braće i još 32 optuženih za 29. oktobar kako bi se optuženi mogli dovesti u sudnicu.

Ovi muškarci, za koje zvaničnici kažu da se nisu pojavili pred sudijom iz sigurnosnih razloga, optuženi su za poticanje na ubistva demonstranata.

Nedjeljno saslužanje bilo je prvi od procesa protiv visokih zvaničnika Muslimanske braće koji su pritvoreni nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Morsija sa vlasti 3. jula.

Egipatska vojska ubila je na hiljade demonstranata koji su se okupljali, a i danas to čine, u brojnim dijelovima zemlje, kako bi u mirnim demonstracijama iskazali otpor vojnom udaru. Vojska je proteste proglasila nelegalnim i krenula u rastjerivanje protesta, koji su rezultati smrću velikog broja ljudi, među kojima je bilo i maloljetnika. 

Još trojici članova Muslimanske braće će se suditi, optuženenima izvršavanje ubistava demonstranata.

Smrtne kazne

Kao i Mubarak, i svih šest članova Muslimanske braće suočavaju se sa smrtnom kaznom ukoliko budu osuđeni.

Egipatska vlada skratila je noćas za dva sata noćni policijski sat, 10 dana nakon što je uveden.

Egipatske snage sigurnosti uhapsile su u subotu lidere Muslimanske braće Al-Muhammadi Abd al-Maqsuda i Abd al-Munim Gilanija i pretražuju stanove vođa Muslimanske braće u Helwanu.

Pristaše svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i protivnici vojnog udara promijenili su taktiku i sada demonstriraju u manjim skupinama u pokušaju da izbjegnu napade vojske koja ih sa teškim naoružanjem čeka na brojnim mjestima u cijeloj zemlji.

Nastavljeno je pritvaranje članova Muslimanske braće u Egiptu. U posljednjoj akciji pritvoreno je još 11 članova, među kojima je i Ammar Bilteci, sin jednog od lidera Ihvana Muhammeda el-Biltecija.

Bilteci je student stomatologije, a on i još pet članova Ihvana, pritvoreni su pod optužbama za organiziranje “demonstracija koji potiču nasilje“.

Egipatske sigurnosne snage pritvorile su još petoricu članova Muslimanske braće zbog “pisanja po zidovima slogana protiv vojnog udara“.

Badawiju zabranjen odlazak

Predsjedniku liberalne partije Vefd Al-Sayyidu al-Badawiju nije dozvoljen odlazak iz Egipta u Sudan zbog navodne “zabrane o izlasku iz zemlje”, javio dopisnik agencije Anadolija.

Prema navodima egipatskog tužilaštva, Badawiju, koji je stigao na Međunarodni aerodrom u Kairu kako bi putovao u Sudan, nije dozvoljen odlazak zbog “zabrane putovanja u inostranstvo”.

Badawi je na aerodromu kazao da je ovo nepravedna odluka, jer je imao uredne papire za putovanje van zemlje.

“Zabrana o putovanju van zemlje protiv mene se odnosila na period prije događaja koji su se desili 30. juna ove godine. Iako sam imao dozvolu od tužilaštva Egipta, nisu mi dozvolili da putujem u Sudan. Osuđujem ovakvu odluku. Tražit ću od tužilaštva da mi dozvole da putujem u inostranstvo”, rekao je Badawi.

El-Sayyid al-Badawi je egipatski političar koji otvoreno podržava uplitanje vojske u upravljanje zemljom.