Odgođena odluka o izručenju Haradinaja

Ramush Haradinaj, nekadašnji komandant OVK-a, danas lider Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švicarske i Francuske (AP)

Apelacioni sud u francuskom Colmaru odgodio je za 27. april odluku o zahtjevu Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja zbog optužbi da je izvršio ratne zločine na Kosovu.

Na sjednici sudskog vijeća, koja je trajala više od dva sata, razmatrane su optužbe za koje srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti Haradinaja. Njegova advokatica pokušala je da ospori dokaze koje je Srbija podnijela francuskom sudu.

Kosovski mediji prenijeli su da je Haradinaj pred sudom ustvrdio da “francusko pravosuđe vjeruje srbijanskoj propagandi”, te da su “na Kosovu zločine počinili Srbi”. Glavnim krivcem označio je bivšeg predsjednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića.

Tužioci tvrde da je Haradinaj optužen i za ubistvo Roma na Kosovu tokom ratnih sukoba, te je pročitao nekoliko romskih imena. Po njemu, Haradinaj je predvodio ljude u izvršavanju tih zločina.

Ministarstvo pravde Srbije je prije desetak dana proslijedilo francuskom sudu odgovore na dodatna pitanja, koje je dalo Tužilaštvo za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu.

Pojašnjenje zakona

Apelacioni sud u Colmaru je početkom mjeseca tražio da mu se dostave pojašnjenja zakonskih odredbi koje se odnose na djela za koja se Haradinaj tereti u Srbiji.

Jedno od pitanja francuskog suda bilo je kojeg datuma je u krivično pravo Srbije unijet član 142, stav 1, Krivičnog zakonika Srbije, koji predviđa kažnjavanje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Također, pitanje je i da li su odredbe tog člana bile važeće između 12. i 20. juna 1999. godine, kada su počinjena djela za koja se Haradinaj sumnjiči.

Sud u Colmaru se, pored ostalog, interesirao se i koje su maksimalne kazne predviđene za to djelo i da li odredbe srpskog zakona omogućavaju gonjenje za djela za koja se tereti Haradinaj, te koje pravne odredbe važe za zastarijevanje krivičnih djela u srpskom pravu.

Francuski sud je već u dva navrata odgađao odluku o zahtjevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahtjeva Srbije za izručenje Haradinaja.

Bivši premijer

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj potjernici Srbije zbog ratnih zločina.

Francuski sud ga je 12. januara uvjetno  pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Ramush Haradinaj, bivši premijer Kosova, je uhapšen po nalogu za hapšenje koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Haagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, no Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Izvor: Agencije