Odgođena odluka o izručenju Šušnjara

Vanraspravno vijeće Žalbenog suda u Parizu odgodilo je donošenje odluke o izručenju Radomira (Radovan) Šušnjara Bosni i Hercegovini te je zatražilo dodatne informacije u ovom slučaju, najavivši da će novo ročište biti održano 15. aprila.

Ovu informaciju potvrdila je u izjavi za agenciju Fena bivša glasnogovornica Haškog tribunala, francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, koja je prisustvovala tom ročištu.

Šušnjar, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske iz Višegrada, osumnjičen je da je učestvovao u zločinu poznatom kao “Živa lomača” kada je u Višegradu živo zapaljeno više od 70 civila.

On je u aprilu prošle godine uhapšen u Francuskoj, a njegovi advokati negirali su da je ime uhapšenog Radomir Šušnjar.

“Šušnjar je danas koristio mehanizme koje su i drugi osumnjičeni koristili, a to je da će mu biti suđeno po zakonu koji nije važio 1992. godine, odnosno u vrijeme kada je zločin počinjen”, pojasnila je Hartmann.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koja je prisustvovala ovom ročištu, kazala je za Fenu da je Sud u Parizu tražio i da Bosna i Hercegovina ima svog predstavnika na ovom suđenju, što do danas nije učinjeno.

“Institucije BiH su zakazale jer su se od prvog dana morale uključiti u ovaj slučaj, posebno zbog specifičnih francuskih zakona. Tražimo da se angažira najbolji advokat za ovaj predmet te da on prisustvuje svakoj raspravi”, istaknula je Hasečić.

Želje žrtava

Navela je da je u sudnici bio tužilac Tužilaštva BiH Seid Marušić iako se danas Sudu nije mogao obratiti, ali Hasečić izražava nadu da će se u narednim mjesecima riješiti ovi problemi kako bi se, kako kaže, “dželat naroda mog isporučio BiH”.

Udruženje “Žena-žrtva rata” je u skladu s programskim ciljevima borbe protiv nekažnjivosti 2010. godine obavijestilo Tužilaštvo BiH da se Šušnjar zvani Lalco krije u Francuskoj.

Šušnjar je optužen da je s Milanom i Sredojem Lukićem učestvovao u zločinu koji je u javnosti poznat kao “Živa lomača” u kojem je 14. juna 1992. u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu zatvoreno više od 70 civila muslimana među kojima je bilo i žena koje su prethodno silovane, kao i djece, a najmlađa žrtva bila je beba stara dva dana koja nije dobila ime.

Mučeni su i na kraju živi zapaljeni. Osmero je uspjelo da se spasi. Dvoje od osmero preživjelih žrtava do danas je umrlo.

Za ovaj zločin Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osudio Milana i Sredoja Lukića za progone na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, nehumana činjenja i istrebljenje, kao i ubistva i okrutne torture.

Milan Lukić je 4. decembra 2012. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Izvor: Agencije