Odgođena odluka o suđenju Strauss-Kahnu

Strauss-Kahn: Putem svog advokata negirao je da je znao kako je 'pratnja' plaćena (AP)

Sud u Francuskoj odgodio je u srijedu donošenje odluke o tome da li ima osnova za pokretanje sudskog postupka protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna po optužbama za podvođenje tokom seksualnih zabava u luksuznom hotelu Carlton u Lilu.

Tužilaštvo je saopćilo da će odluku donijeti Apelacioni sud u gradu Due.

Advokat odbrane Richard Malka je od Suda zatražio da optužbe budu odbačene, navodeći kako njegov klijent nije znao da su neke žene koje su prisustvovale zabavama bile prostitutke.

Učestvovao na žurkama

Strauss-Kahnovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima u Lilu i Parizu.

Bivši šef MMF-a je tada priznao da je učestvovao na nekim od tih “žurki”, a na jednoj od njih su bile i žene koje su slate i u Washington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a.

Međutim, putem svog advokata negirao je da je znao da je ta “pratnja” plaćena.

Korištenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Strauss-Kahn bio svjestan činjenice da je zabave organizirala mreža podvodača i da su ih plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajući finansijska sredstva kompanija.

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovi te mreže, a Strauss-Kahn je rekao policiji kako nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije.

Ovo je jedini preostali sudski slučaj s kojim se Strauss-Kahn suočava u Francuskoj.

On je neposredno prije hapšenja u New Yorku, pod optužbom da je pokušao silovati radnicu hotela u maju 2011. godine, bio jedan od glavnih kandidata za francuskog predsjednika iz redova socijalista.

Podnio protivtužbu

Američko Tužilaštvo kasnije je odbacilo optužbe, mada je navodna žrtva Nafissatou Diallo pokrenula građansku parnicu protiv Strauss-Kahna za seksualni napad.

Strauss-Kahn je u maju ove godine podnio protivtužbu u slučaju Nafissatou Diallo.

On je od nje, “zbog lažnih optužbi, zlostavljanja, vremena provedenog u zatvoru i namjernog nanošenja emotivne boli”, zatraži odštetu od milion dolara.

Strauss-Kahna je u oktobru prošle godine za pokušaj silovanja optužila i francuska spisateljica Tristane Banon, ali je francusko Tužilaštvo odbacilo krivičnu istragu o njenim optužbama.

Izvor: Al Jazeera i agencije