Odgođena posljednja faza evakuacije iz Homsa

Cijeli proces evakuacije pratili su mnogi problemi (Al Jazeera)

Odgođena je posljednja faza evakuacije opozicionih boraca i civilnog stanovništva iz sirijske pokrajine Homs.

Preostali stanovnici gradske četvrti Al-Vair u Homsu trebali su autobusima biti prebačeni na sjever zemlje, u područje iz kojeg su opozicione i turske snage protjerale pripadnike oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Niti jedna strana nije službeno pojasnila razloge odgađanja evakuacije. Jučer je počeo veliki proces razmjene stanovništva iz četiri druga grada u Siriji, tokom kojeg je planirano da više od 12 hiljada osoba bude evakuirano.

Cijeli proces evakuacije pratili su mnogi problemi.

“Civili, borci i njihove porodice, bolesni i ranjeni, koji su evakuirani iz Zabadanija i Medayae vozili su se 17 sati. Tokom noći stigli su na jednu stranu prve linije fronta, zapadno od grada Halepa. Sada čekaju dogovorenu razmjenu s drugim konvojem“, izvijestio je Al Jazeerin reporter Andrew Simmons.

Ravnoteža u broju razmijenjenih

Dodao je da je riječ o ljudima iz područja pod kontrolom opozicije, iz Fuae i Kefrayae, o onima koji podržavaju režim, a među njima su i borci i civili.

“Određeni broj ranjenih već je prebačen preko prve linije fronta, u ranijim fazama evakuacije. Problem je, kako ih opisuju, u logističkim pitanjima. Međutim, u stvarnosti, kad se pokušava naći ravnoteža u broju razmijenjenih, u ovim dogovorima u posljednji čas pojedinci odbijaju otići iz svojih gradova, dok se drugi ukrcavaju u autobuse iako nisu registrirani. U ovom trenutku, snage režima i opozicije vode pregovore i prebrojavaju ljude. Prema informacijama koje imamo, kažu da žele da druga faza operacije, druga grupa konvoja iz ta četiri grada, da stignu na dva punkta na različitim stranama linija fronta kako bi se sve obavilo istovremeno. Ili to ili garancije da će, kad taj drugi konvoj krene, moći proći i da će razmjena biti završena. Sve u svemu, nezavidna situacija za sve uključene u ovaj proces “, javio je Simmons.

Ljudi su mnogo toga preživjeli tokom opsade, naveo je on, a sada se suočavaju s ovim problemima – nisu sigurni gdje idu, a iza sebe ostavljaju porodice.

Izvor: Al Jazeera