Odgođena presuda u suđenju Mubaraku

Sud u Egiptu odgodio je do 29. novembra iznošenje presude o tome da li je bivši predsjednik ove države Hosni Mubarak naredio ubistva demonstranata tokom pobune 2011. godine, kada je okončan njegov 30-godišnji režim.

Prije nego što je saopćio novi datum sudskog procesa, sudija je u subotu rekao da on i članovi tima tužilaštva nisu okončali pregled svih dokaza u ovom predmetu, koji sadrži do 160.000 stranica, prenose agencije.

Ispred suda u egipatskoj prijestonici Kairu došlo je do sukoba Mubarakovih pristalica i porodica žrtava njegovog režima, a tom prilikom povrijeđeno je nekoliko osoba, javlja agencija Anadolija.

Mubarak, bivši ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adly i još višerangiranih sigurnosnih zvaničnika optuženi su za izdavanje naredbi za ubistvo više od 800 demonstranata.

Svjedoci promijenili iskaze

Mubarak je 2012. godine proglašen krivim i osuđen na doživotnu robiju, ali je sud kasnije poništio presudu zbog tehničkih problema.

U augustu je sud naredio da bivši egipatski lider bude oslobođen iz zatvora i prebačen u vojnu bolnicu u Kairu.

On je bio na vlasti skoro 30 godina, ali je svrgnut nakon višednevnih protesta i poslije smrti više stotina demonstranata.

Analitičari smatraju da bi Mubarak mogao biti oslobođen, pošto je nekoliko svjedoka izmijenilo iskaze u njegovu korist.

Mubarak već služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere javnih fondova.

Njegovi sinovi Ala i Gama služe četverogodišnje zatvorske kazne po istim optužbama.

Njima je, također poput Mubaraka, izrečena i novčana kazna od tri miliona dolara, a moraju vratiti i 17,6 miliona dolara za koje su optuženi da su ukrali.

Izvor: Agencije