Odgođena proslava nezavisnosti u Sloveniji

Virant je ocijenio da bi bilo neprimjereno da se nezavisnost slavi u vrijeme demonstracija (AFP)

Zbog novih javnih demonstracija što se u Sloveniji najavljuju za petak 21. decembra, za jedan dan odgođena je svečana sjednica Parlamenta u povodu državnog praznika samostalnosti i jedinstva, pa će se ona umjesto u petak održati u subotu 22. decembra, potvrdio je u utorak predsjednik Parlamenta Gregor Virant.

Na istoj sjednici, novoizabrani slovenski predsjednik Borut Pahor položit će zakletvu, rekao je Virant za slovenski POP-TV.

Virant je ocijenio da bi bilo neprimjereno da se sve to odvija u vrijeme demonstracija, koje za 21. decembra u Ljubljani i drugim slovenskim gardovima ponovno najavljuju različite grupe s Facebooka koje izražavaju otpor političkim i ekonomskim elitama i negodovanje zbog socijalnog stanja u državi.

Kako javljaju slovenski mediji, slovenska Vlada je razmišljala da se svečanosti u povodu državnog praznika, kojim se obilježava godišnjica referenduma na kojem su se Slovenci 1990. opredijelili za samostalnost, umjesto u petak ili subotu održe nekoliko dana ranije.

Serija demonstracija

Na to, međutim, nije pristao sadašnji predsjednik Danilo Turk, koji želi do kraja završiti svoj mandat, koji traje do 22. decembra.

Protesti, koji su dobrim dijelom usmjereni i protiv sadašnje Vlade i njene politike štednje, posljednjih su dana bili manje intenzivni.

Kako navode slovenski mediji, razlog je u vremenskim uvjetima, snijegu i niskim temperaturama, ali i u nastojanju Facebook grupa da do novih najavljenih protesta oblikuju neku vrstu političke platforme i odluče ko će ih predstavljati u javnosti.

Nasilne demonstracije bile su česta pojava u brojnim slovenskim gradovima u proteklom mjesecu, a gradonačelnik Maribora Franc Kangler ranije ove sedmice dao je ostavku, koja stupa na snagu 31.decembra, kako bi se protesti u tom gradu smirili.

On je ocijenio da su zahtjevi za njegovom ostavkom bili politički motivirani.

Izvor: Agencije