Odgođena sjednica Skupštine Kosova

'Srpska lista' je zatražila dodatno vrijeme kako bi se izvršile konsultacije unutar stranke (Al Jazeera)

Predsjedavajuća konstitutivne sjednice Skupštine Kosova Flora Brovina prihvatila je u četvrtak zahtjev “Srpske liste” da se za naredni četvrtak, 18. septembra, odgodi nastavak sjednice.

Sjednica sjednice odgođen je nakon što je “Srpska lista” zatražila dodatno vrijeme kako bi se izvršile konsultacije unutar stranke, rekla je Brovina, koja je odluku donijela nakon konsultacija s predstavnicima Demokratske partije Kosova i manjina.

Predstavnik “Srpske liste” Aleksandar Jablanović je potvrdio da je sjednica Skupštine odgođena na zahtjev te liste i istakao da su zatražili dodatno vrijeme za konsultacije nakon novonastale situacije potpisivanjem sporazuma između postizborne koalicije i pokreta Samoopredjeljenje.

Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Marko Đurić najavio je ranije da će “Srpska lista” zatražiti odlaganje konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, zakazane u petak, jer zvanični Beograd želi aktivno učestvovati u novoj kosovskoj vladi.

‘Beograd za dijalog’

Đurić je ponovio da je stav Beograda da dijalog mora biti nastavljen, ali “ne kao razgovor država, kako bi neki želeli, već kao dijalog, koji će dovesti do normalizacije odnosa i poboljšanja uslova života.”

Nakon što je u srijedu potpisan sporazum opozicionog bloka s pokretom Samoopredjeljenje, “Srpska lista” je najavila podršku Isi Mustafi za predsjednika Skupštine te navela da se bez konsultacija s Beogradom ne želi konačno pozicionirati.

Lider Turske demokratske partije Kosova i član poslaničke grupe “6+” Mahir Jagcilar je u četvrtak najavio da će ova grupa, koja okuplja manjinske nesrpske poslanike, podržati prijedlog svakog kandidata za predsjednika Skupštine i da će glasati uz poštovanje odluke Ustavnog suda Kosova.

Ovo znači da će šest poslanika grupe “6+” prvo podržati kandidata DPK-a Arsima Bajramija, ali i da će, ukoliko on ne bude imao potrebnu većinu, glasati za kandidata opozicionog bloka Isu Mustafu.

Izvor: Agencije