Odgođeni pregovori Kolumbije i FARC-a

Kolumbijski Vladini pregovarači i marksistički pobunjenici odgodili su ​​odlazak na mirovne pregovore u Norvešku o okončanju višedecenijskog sukoba.

Glasnogovornica Vlade je u utorak rekla da obje strane još uvijek planiraju stići na vrijeme na zakazani susret u srijedu.

Kolumbijski dužnosnici, koji su trebali stići u Norvešku tokom vikenda, neće doći do utorka zbog “logističkih poteškoća”, kazala je glasnogovornica.

Ostalo je nejasno kada će stići predstavnici Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Lider FARC-a Timoleon Jimenez kazao je za kolumbijski radio da je došlo do kašnjenja u dobivanju dozvola za Ivana Marqueza, jednog od članova sekretarijata i FARC-ovog pregovarača za Kubu, kao i zbog drugih pitanja u vezi s nalozima za hapšenje.

Jimenez je rekao da je kašnjenje u ukidanju međunarodnog naloga za hapšenje za neke delegate FARC-a jedan od razloga kašnjenja.

Intervju je emitiran u ponedjeljak.

Oslo, pa Kuba

Kolumbijski zvaničnik je, tražeći da ne bude imenovan, ranije rekao da bi u srijedu trebali početi pregovori o okončaju sukoba koji je za skoro pola vijeka odnio više desetina hiljada života.

Vlada nije objavila datum, a zvaničnik je kazao da predstavnici Vlade još nisu stigli u norvešku prijestolnicu.

List iz Bogote El Espectador piše da je zbog jake kiše u Kolumbiji odložen dolazak delegacije FARC-a iz Havane u Norvešku.

Poslije sastanka u Oslu pregovori bi trebali biti nastavljeni na Kubi.

FARC je osnovan 60-ih godina kao oružano krilo kolumbijske Komunističke partije.

To je najveća i najstarija pobunjenička grupa u Latinskoj Americi.

Ta organizacija, koju Kolumbija, SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, odgovorna je za brojna ubistva i otmice, a smatra se da se finansira trgovinom narkoticima.

Izvor: Agencije