Odgođeno formiranje iračke vlade

Irački parlament još nije održao sjednicu na kojoj bi se pokrenulo pitanje formiranja nove vlade, od koje se očekuje suprotstavljanje sunitskim pobunjenicima predvođenim grupom Islamska država.  

U istočnom Bagdadu, u kvartu Zajuna, policija je trakom ogradila mjesto zločina.

Naoružani muškarci, puškama sa prigušivačima ubili su 33 osobe, među kojima je 29 žena. Ranili su 18 osoba.

Ostavili su poruku: “Ovo je kazna za one koji se bave prostitucijom”.

U tom većinski šiitskom dijelu glavnog grada posljednjih godina otvorene su brojne javne kuće. U sličnim okolnostima prošle godine ubijeno je 12 osoba.

Za ranije ubistvo žena koje se bave prostitucijom bili su optuženi pripadnici šiitske milicije. Za sada je nepoznato ko je odgovoran za najnoviji masakr u Zajuni.

“Dok sam spremao večeru, vidio sam parkirana policijska vozila. Čuo sam kasnije da je mnogo žena ubijeno u nejasnim okolnostima”, kaže Dhafir Abdullah, stanovnik Bagdada.

Zasjedanje parlamenta

Nejasno je kada će u Bagdadu zasjedati Irački parlament. Sjednica se trebala održati u nedjelju, ali je odgođena za utorak. Nema dogovora o novom premijeru i čelnim ljudima zakonodavne vlasti.

“Sunitske stranke insistiraju na tome da sastavimo listu kandidata za šefa parlamenta, tek nakon što koalicija Država zakona odredi ko bi mogao biti premijer. Ako se ne odluči ko bi mogli biti kandidati za šefa parlamenta, sjednica će se vjerovatno odgoditi”, očekuje Hamid Obaid, član Iračkog parlamenta.

Odlazeći premijer Nouri al-Maliki rado bi ostao na mjestu predsjednika Vlade. Međutim, Kurdi su jasni. Ne žele s njim politički sarađivati, jer je Erbil, uporište Kurda, proglasio rajem za pobunjenike grupe Islamska država. Ni mnogi kurdski zastupnici nisu otišli u Bagdad.

“Parlament broji 328 zastupnika. Sjednica je važeća ako se pojavi 165. Ako je mnogo zastupnika odsutno, nema zasjedanja”, navodi Wathik Hasehemi, politički analitičar.

Nastavak sukoba

U međuvremenu, nastavljeni su sukobi iračkih snaga i sunitskih pobunjenika predvođenih borcima Islamske države.

Vladine trupe hvale se vojnim uspjesima zapadno od Bagdada.

Južno od glavnog grada, tvrde, otkrili su oružje namijenjeno pobunjenicima.

Oni su objavili da su zauzeli vladine zgrade sjeverno od Bagdada, u gradu Duluija. Tamo traju sukobi dvije strane – ko će ovladati gradom.

Za to vrijeme, ljudi napuštaju mjesta sukoba.

“U Iraku je 1,2 miliona osoba interno raseljeno. Većina njih utočište je našla u Kurdistanu”, ističe Jacqueline Badock iz UN-a.

Borbe se najviše vode u područjima oko glavnog grada. U provinciji Dijala, sjeveroistočno od Bagdada, iračke snage, ali i sunitski pobunjenici žele vojno napredovati.

Izvor: Al Jazeera