Odgođeno glasanje o imenovanju Brennana

Mali su izgledi da Brennan neće biti potvrđen od strane Senata (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Senatski Odbor za obavještajnu djelatnost odgodio je, na najmanje dva tjedna, glasanje o postavljanju Johna Brennana za direktora Središnje obavještajne agencije – CIA. Johna Brennana je na to mjesto nominirao predsjednik Barack Obama, a na prvom svjedočenju u procesu nominacije Brennan se sučelio s pitanjima o američkom programu uporabe bespilotnih letjelica u borbi protiv terorizma.

Upravo je to razlog odgode glasanja o nominaciji, jer senatori žele dobiti od Obamine administracije više podataka o tome tko odlučuje kada će se, gdje i protiv kojih osumnjičenika za terorizam koristiti bespilotne letjelice.

Demokratska senatorica Dianne Feinstein, koja je na čelu senatskog Odbora za obavještajnu djelatnost, zatražila je od Ministarstva pravosuđa sedam dokumenata povezanih s programom ciljanih ubijanja osumnjičenih terorista.

Obamino obećanje

Predsjednik Obama je u utorak, u svom govoru o stanju nacije, obećao da će program ciljanih ubijanja osumnjičenih terorista “biti transparentniji nego do sada”. Upravo je John Brennan, predsjednikov savjetnik za protu-terorizam, ključni čovjek američke administracije za korištenje bespilotnih letjelica u borbi protiv terorizma.

I pored ovog odlaganja glasanja o nominaciji Brennana za direktora CIA-e, mali su izgledi da on neće biti potvrđen od strane Senata za to važno mjesto unutar Obaminog tima za nacionalnu sigurnost.

Nekoliko dana prije nego je Brennan svjedočio u Senatu o svojoj nominaciji za direktora CIA-e, objavljen je povjerljiv dokument iz Ministarstva pravosuđa u kojem se govori o razlozima zbog čega je odobren napad bespilotnom letjelicom na imama Anwara al-Awlakija, koji je rođen u Sjedinjenim Državama, a koji je ubijen u Jemenu u rujnu 2011. godine pod sumnjom da je bio vođa Al-Kaide u tom dijelu svijeta.

Zato senatori sada kažu da ne mogu donijeti odluku o nominaciji Brennana sve dok američka Vlada ne odgovori na njihove zahtjeve da dobiju na pregled dokumente koji su vezani uz ciljana ubojstva američkih državljana koji se nalaze u inozemstvu.

Od dolaska u Bijelu kuću Obaima adminstracija je drastično povećala korištenje bespilotnih letjelica  u borbi protiv terorizma, tako da je to moćno oružje korišteno šest puta više nego u vrijeme prethodnog predsjednika Georgea W. Busha.

Izvor: Al Jazeera