Odgođeno izricanje presude Stanišiću za genocid u Srebrenici

Krajem marta 2017. godine Sud BiH proglasio je Ostoju Stanišića krivim za pomaganje genocida u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine odgodio je izricanje presude, ranije zakazano za četvrtak, 27. septembra, na obnovljenom suđenju Ostoji Stanišiću, optuženom za pomaganje genocida u Srebrenici, te odredio novi termin – 2. oktobar, javlja agencija Fena, pozivajući se na BIRN.

“Razlog odgode je što se radi o kompleksnom predmetu te je Vijeću potrebno još vremena za donošenje odluke”, pojasnili su iz Suda Bosne i Hercegovine.

U augusta 2012. godine u predmetu “Ostoja Stanišić i drugi” Sud je potvrdio optužnicu kojom se Ostoja Stanišić i Marko Milošević terete za krivično djelo “genocid”.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 5. septembra 2012. godine pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, optuženi Stanišić i Milošević izjasnili su se da nisu krivi.

Krajem marta 2017. godine Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Stanišića krivim za pomaganje genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici i osudio ga na 11 godina zatvora, dok je Milošević oslobođen krivice.

Strijeljano 700 muškaraca i dječaka

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, proglašen je tada krivim za učešće u zločinu na brani u Petkovcima, kada je strijeljano više od 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

U kratkom obrazloženju presude Sudsko vijeće kazalo je kako kaznu smatra adekvatnom te da ona “predstavlja odraz društvene osude djela”.

Vijeće je reklo da je uvjereno da je Stanišić imao “potpuni uvid u sva dešavanja i pomagao istrebljenje Bošnjaka iz Srebrenice”.

Istom presudom Milošević je oslobođen krivice za genocid, a Vijeće je kazalo da, iako je utvrđeno da se on u julu 1995. nalazio u Petkovcima i bio zamjenik komandanta Šestog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, “nije izveden nitjedan dokaz da je Stanišić prebacio neke ovlasti na njega kao zamjenika”.

U januaru ove godine Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je Stanišiću osuđujući dio presude.

Izvor: Al Jazeera i agencije