Odgođeno konstituiranje Skupštine Kosova

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova najavljen za danas odložen je na neodređeno vrijeme.

Odluka je donesena u cilju uspostavljanja prostora za prevazilaženje političke i institucionalne krize… Gotovo četiri mjeseca nakon izbora nema pomaka, javlja Avni Ahmetaj, reporter Al Jazeere.

Nakon objave rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora slavile su gotovo sve Kosovske partije.

Pristalice Demokratske partije Kosova (PDK), koju predvodi Hashim Thaci, proglasili su i proslavili pobjedu, ali pobjednicima su se proglasile i opozicione partije.

Do tada opozicionari – dogovorili su koaliciju i osigurali većinu u skupštini za formiranje Vlade i izbor predsjednika Skupštine.

Politički zastoj

Ali nakon odluke Ustavnog suda da PDK, partija sa najviše osvojenih glasova, predloži kandidata za skupštinskog predsjednika, pri čemu nije osigurana poslanička većina – došlo je do zastoja.

To je neprihvatljivo opozicionom kandidatu za budućeg premijera.

“Mi smo za velike promjene, nismo za kompromis sa gospodinom Thacijem i njegovim klanovima. Nećemo se predati pred njihovim ucjenama, niti će se naši poslanici prodati za novac koji su im oni ponudili. Za potpunu smo reformu naše zemlje, a ona počinje upravo ovdje u Skupštini, jer, kako vidite, problem počinje ovdje, izborom predsjednika Skupštine”, izjavio je Ramush Haradinaj, predsjednik Alijanse za budućnost Kosova.

U Skupštini danas nisu bili prisutni poslanici iz PDK, niti poslanici manjina.

Opozicioni blok najavio je kako će zahtijevati da se nastavak konstitutivne sjednice održi sredinom naredne sedmice. 

“Odgovornost da vode ovu zemlju treba da dobiju oni koji imaju većinu glasova građana i većinu poslanika Skupštine Kosova. Mi nemamo drugih zahtjeva, jedino da parlamentarna većina odlučuje u skupštini Kosova. Predstavit ćemo zajednički zahtjev da se do sredine naredne sedmice nastavi konstitutivna sjednica Skupštine Kosova”, istakao je Isa Mustafa, Predsjednik Demokratskog saveza Kosova.

Razgovori s predsjednicom

I u slučaju da se sjednica održi po ovom zahtjevu, opozicioni blok nema pravo predložiti kandidata za predsjednika Skupštine.

U međuvremenu je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga počela odvojene razgovore sa liderima svih političkih partija.

Nakon sastanka aktuelni premijer Kosova Hashim Thaci je pozvao na konstruktivnost i poštovanje odluke Ustavnog suda. 

“Osnova za izlazak iz ove krize ostaje poštivanje rezultata izbora i odluke Ustavnog suda. Mi ohrabrujemo predsjednicu da radi u smjeru pronalaženja rješenja. Ja, kao lider PDK-a, pozivam da sjednemo i pokušamo naći rješenje. Ja i danas vjerujem da, bez obzira na razlike, mi možemo zajedno naći rješenje”, istakao je Thaci.

Političke predstavnike na Kosovu na ubrzanje pronalaženja rješenja za formiranje institucija pozvale su i diplomate međunarodnih institucija.

Izvor: Al Jazeera