Oglasi

Odgođeno ročište optuženoj za blasfemiju

Sudac Muhammad Azam Khan odgodio je raspravu do sedmog septembra zbog štrajka advokata, prateći zahtjev advokata Rimshinog susjeda Hammada Malika, koji je i podnio izvornu tužbu protiv nje.
Tahir Naveed Chaudhry (u centru), advokat optužene, u razgovoru s novinarima u IslamabaduAP

Pakistanska kršćanska djevojčica optužena za bogohuljenje u slučaju koji je zainteresirao međunarodnu javnost ostat će u zatvoru najmanje do petka, nakon što je ročište za kauciju odgođeno u ponedjeljak.

Rimsha je u pritvoru otkako je uhapšena u siromašnom predgrađu Islamabada prije dvije i po sedmice. Ona je optužena da je spalila radove koji sadrže dijelove iz Kur'ana, što je u suprotnosti sa strogim pakistanskim zakonom o blasfemiji, javlja AFP.

Sudac Muhammad Azam Khan odgodio je raspravu do sedmog septembra zbog štrajka advokata, prateći zahtjev advokata Rimshinog susjeda Hammada Malika, koji je i podnio izvornu tužbu protiv nje.

Policija je u subotu uhapsila hafiza Mohammeda Khalida Chishtija, imama džamije u  području gdje Rimsha živi, a koji je prvi podnio spaljene papire kao dokaz protiv nje, nakon što je njegov zamjenik rekao policiji da je petljao s dokazima.

Ocjene o mentalnom stanju

Christijev zamjenik hafiz Mohammad Zubair i još dvoje, Mohammad Shahzad i Awais Ahmed, rekli su sudiji da je imam dodao stranice iz Kur'ana zapaljenim stranicama koje mu je donio svjedok, da bi pojačao slučaj protiv nje.

Izvještaj doktora navodi da Rimsha ima četrnaestak godina, čime bi mogla biti proglašena maloljetnicom, te da joj je mentalno stanje ispod njenih stvarnih godina, ali Sud još nije donio odluku hoće li prihvatiti ove ocjene.

U nekim izvještajima se tvrdi da Rimsha ima Downov sindrom, pa je njen slučaj potaknuo zabrinutost zapadnih vlada i bijes organizacija za ljudska prava, koje upozoravaju da se zakonodavstvo o blasfemiji često zloupotrebljava za podmirenje ličnih osveta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.