Odgođeno suđenje Al Jazeerinim novinarima

Egipatski sud odgodio je suđenje uhapšenim novinarima Al Jazeere za 24. mart uz produženje mjere pritvora.

Peter Greste, Mouhammed Fahmy i Baher Mouhammed pojavili su se drugi put pred sudom, pod optužbom širenja lažnih informacija i pripadnosti “terorističkoj grupi”.

Sudsko vijeće obavilo je saslušanje svjedoka tužilaca, osmerice oficira sigurnosnih snaga i nekoliko zaposlenika egipatske televizije.

Abdel Fattah Fayed, direktor ureda Al Jazeere u Kairu, kazao je da odgovori svjedoka na pitanja odvjetnika odbrane dokazuju nevinost, a ne krivicu optuženih.

Naime, jedan svjedok, na pitanje otkuda zna da optuženi novinari pripadaju pokretu Muslimanska braća, odgovorio je: “Zato što rade na TV Al Jazeera”.

Odbacili navode

Advokati odbrane tražili su puštanje uhapšenih novinara, uz obrazloženje da je njihovo mjesto boravka poznato i da ne postoji bojazan od bjekstva ili uništenja dokaza.

Al Anstey, generalni direktor Al Jazeere English izdao je saopćenje u kojem navodi kako je razočaran što novinari Al Jazeere nisu oslobođeni.

“Optužbe protiv naših zaposlenika nemaju nikakve osnove i potpuno su neopravdane. Odbacujemo sve navode protiv naših kolega.”, rekao je Anstey.

Naveo je kako su pritvoreni novinari samo radili svoj posao.

“U Egiptu se sudi samom novinarstvu, pa smo odlučni u apelu na slobodu govora, pravo ljudi da znaju i hitno oslobađanje svih novinara Al Jazeere pritvorenih u Egiptu”, kazao je Anstey.

Dan globalne akcije

Novinari Al Jazeere prvi put su se pojavili pred sudom 21. februara, ali im je suđenje odgođeno za 5. mart.

Dopisnik i nagrađivani novinar Al Jazeere English Peter Greste, šef egipatskog ureda Mouhammed Fahmy i producent Baher Mouhammed uhapšeni su 29. decembra u svojim hotelskim sobama u Kairu, te optuženi za širenje lažnih informacija i pripadanje “terorističkoj grupi”.

Abdullah Al-Shamy sa Al Jazeere Arabic u pritvoru je više od šest mjeseci, bez optužbe, te štrajkuje glađu od 23. januara.

Al Jazeera odbija sve optužbe protiv svojih zaposlenika.

Novinari na 40 lokacija širom svijeta 27. februara, na dan globalne akcije, organizirali su bdijenje u znak solidarnosti sa zatvorenim novinarima, čime su naglasili potrebu za slobodom medija.

Svi zaposlenici Al Jazeere okupili su se u redakciji kanala u Dohi, a Greste je izabran za predsjednika Udruženja stranih dopisnika Istočne Afrike.

Institucije, uključujući Bijelu kuću, Evropsku uniju i Ujedinjene narode, pozvale su na oslobađanje novinara.

Sloboda govora u Egiptu bila je u fokusu sve veće globalne zabrinutosti, otkako je vlada prihvatila tvrdokorniji pristup novinarima.

Ta zemlja je treća najsmrtonosnija destinacija za novinare, prema Komitetu za zaštitu novinara.

Izvor: Al Jazeera