Odgođeno suđenje članovima Zlatne zore

Suđenje čelnicima i članovima grčke krajnje desne stranke Zlatna zora, optuženima za vođenje zločinačke organizacije, prekinuto je u ponedjeljak odmah nakon početka i odgođeno je do 7. maja iz proceduralnih razloga.

Jedan od 70 članova stranke kojima se sudi nema advokata pa je stoga suđenje odgođeno.

Kako iz Atine izvještava novinar Al Jazeere John Psaropoulos, stranka insistira da je slučaj protiv nje zasnovan na lažima.  

Nikos Mihaloliakos tvrdi da je patriota koji se zamjerio političkim moćnicima, ali ga tužilaštvo naziva vođom tajne vojske, koja  je zastrašivala i ubijala imigrante i neistomišljenike.

Suđenje lideru Zlatne zore Mihaloliakosu i svim članovima Parlamenta iz te stranke izabranim 2012, priprema se skoro dvije godine.

Optužnica na hiljadu stranica uključuje navodne zločine počinjene tokom niza godina. Mihaloliakos tvrdi da je slučaj politički motivirana namještaljka.

“Ministar pravosuđa je objedinio sve dosadašnje slučajeve. Ovdje je riječ o političkoj intervenciji i miješanju u pravosudni sistem. Sudstvo je ranije smatralo da ti slučajevi nisu povezani i da nema naznaka postojanja zločinačke organizacije. Zato nismo ranije optuživani. Ali sada je izvršen politički pritisak, kao i pritisak na medije, da se pokrene slučaj protiv nas”, poručio je Mihaloliakos.  

Dokazi tužilaštva

Tužilac Dimitris Zotos tvrdi da imaju mnogo dokaza.

On je kazao: “Sada, kad imamo pristup svim dokazima koji uključuju govore lidera Zlatne zore na skupovima stranke, jer su ih snimali, vidimo da je njihova misija progon imigranata i svih koji se protive ciljevima Zlatne zore.”

Bijes javnosti i protesti koje je izazvala smrt ljevičara i repera, koji je ubijen prije 19 mjeseci, doveli su do hapšenja članova stranke.

“Tužioci opisuju Zlatnu zoru kao zločinačku organizaciju koja djeluje pod krinkom političke stranke. Ističu dokaze o vojnoj obuci, postojanju bataljona za napade i striktnoj hijerarhiji. Ali, ako je to istina, zašto su tužioci toliko čekali da pokrenu slučaj protiv njih?”, javlja Psaropoulos.

Uz nezaposlenost od 25 posto, bivša konzervativna vlada usvojila je politiku zatvaranja ilegalnih imigranata.

Tužilac Zotos je kazao: “Zlatna zora i svi odgovorni za rasističke napade uživali su neku vrstu imuniteta. Vlada je ulagala u progon imigranata, koje je smatrala jednim od uzroka ekonomske krize.”

Zlatna zora to poriče i tvrdi da je motiv konzervativaca bio strah od gubitka političkog utjecaja.

“Prema anketama, naša popularnost neprestano je rasla i bili smo direktna prijetnja Novoj demokratiji, koja je gubila tlo pod nogama”, kazao je Mihaloliakos.  

Članovi Zlatne zore kažu da će poštovati presudu zasnovanu na činjenicama. Kakav god bio ishod suđenja, već je pokazala koliko je otporna. Uprkos sudskom postupku, i dalje je treća najjača stranka u Grčkoj.

Izvor: Al Jazeera