Odgođeno suđenje Gaddafijevom premijeru

Mahmoudi se pojavio prvi put pred Sudom u Tripoliju, gdje mu se sudi kao jednoj od glavnih figura bivšeg Gaddafijevog režima (AFP)

Suđenje Al-Bagdhadiju al-Mahmoudiju, bivšem libijskom premijeru u vrijeme režima Muammara Gaddafija, koje je počelo u ponedjeljak u Tripoliju, odgođeno je za 10. decembar.

Mahmoudi, obučen u tradicionalnu libijsku odjeću, pojavio se prvi put pred Sudom u Tripoliju, gdje mu se sudi kao jednoj od glavnih figura bivšeg Gaddafijevog režima, prenosi Srna.

Saslušanje je trajalo svega desetak minuta, a na zahtjev Tužilaštva i odbrane suđenje je odgođeno za 10. decembar.

Odbrana je tražila odlaganje kako bi imala više vremena da prouči optužnicu i pripremi odbranu.

Glasnogovornik glavnog tužioca Taha Barra u nedjelju je izjavio da je Mahmoudi optužen radi ugrožavanja sigurnosti države.

Bijeg iz Libije

Mahmoudi, koji je bio predsjednik libijske Vlade od 2006. do posljednjih dana Gaddafijevog režima 2011. godine, uhapšen je u septembru 2011. zajedno sa sinom bivšeg libijskog lidera Saifom al-Islamom na granici sa Tunisom, u blizini Alžira, pošto je prethodno pobjegao iz Libije.

Izručen je Tripoliju 24. juna poslije devet mjeseci pritvora u Tunisu, gdje je pitanje njegovog izručenja izazvalo političku krizu.

“Spreman sam da mi libijski narod sudi i da dokažem istinu, jer sam uvjeren u svoju nevinost”, rekao je bivši premijer.

Početkom jula Mahmoudi je iz zatvora u Tripoliju poručio da je nevin.

Izvor: Agencije