Odgođeno suđenje Mursiju na zahtjev advokata

Mursi optužen da je podsticao ubistvo opozicijskih demonstranata ispred predsjedničke palače u decembru 2012. (EPA)

Sud u Kairu odgodio je današnje suđenje bivšem predsjedniku Muhamedu Mursiju  nakon što su njegovi advokati zatražili nove sudije.

Advokati odbrane zatražili su zamjenu dvojice od trojice sudija, navodeći da je jedan od njih dao intervju medijima o suđenju.

Zahtjev advokata za zamjenu Sudskog vijeća razmotrit će Apelacioni sud, a konačna odluka o prigovorima odbrane očekuje se 9. aprila.

Mursi je optužen da je podsticao ubistvo opozicijskih demonstranata ispred predsjedničke palače u decembru 2012. godine.

Dodatni postupci

Protiv njega se vode još dva postupka – za bjekstvo iz zatvora 2011. godine tokom ustanka protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka te za špijunažu.

Mursi i još 130 osoba optuženi su da su organizirali bjekstvo zatvorenika na vrhuncu ustanka protiv Mubaraka, prenio je AP.

Više od 20.000 zatvorenika, uključujući Mursija i vođe pokreta Muslimanska braća, pobjeglo je iz zatvora poslije jednog od najburnijih dana ustanka, koji je doveo do raspada policijskih snaga i njihovog povlačenja sa ulica.

Mursi je kasnije pobijedio na predsjedničkim izborima, ali ga je vojska smijenila 3. jula, poslije godinu dana na vlasti.

Muhamed Mursi mogao bi se suočiti s još jednom tužbom, zbog vrijeđanja suda, ali datum podizanja ove optužnice nije najavljen.

Izvor: Agencije