Odgođeno suđenje novinarima Al Jazeere

Suđenje trojici novinara Al Jazeere English u Egiptu odgođeno je za 5. mart.

Mouhammed Fahmy, Badr Mouhammed i Peter Greste izjasnili su se na sudu u Kairu da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

U pritvoru se nalaze 54 dana i terete se za “pomaganje i podržavanje terorističke organizacije.”

Sudija je odgodio iznošenje dokaza i uvid u dokazni materijal do sljedećeg ročišta, koje će biti zatvoreno za javnost.

Mreža Al Jazeera odbacuje sve optužbe protiv novinara i zahtijeva njihovo hitno oslobađanje.

Greste – nagrađivani novinar

Ugledni novinari i filmski radnici širom svijeta digli su svoj glas zahtijevajući puštanje na slobodu novinara Al Jazeere. Evo i detalja iz života uhapšenih kolega.

Peter Greste više puta je nagrađivan za novinarske radove koji su doprli u sve krajeve svijeta.

Radio je za BBC više od deset godina, izvještavajući iz Latinske Amerike, Afrike i sa Bliskog istoka.

“Peter je veoma skrupulozan. Kada radi priču, ide u samu srž. Uvijek želi čuti obje strane. Spreman je riskirati i ići na mjesta gdje drugi ne bi išli. Zaista se posveti svakoj priči. Posebno se ističe po odlučnosti da je ispriča cijelu i na korektan način”, ocijenio je Andrew Roy, urednik BBC Newsa.

Greste se pridružio Al Jazeeri 2011. godine, a iste godine osvojio je prestižnu nagradu Peabody za ranije izvještavanje iz Somalije.

Nije samo priznati novinar, autor je i objavljenih djela. Njegovi prijatelji, porodica i kolege visoko cijene njegovu suosjećajnost i avanturistički duh.

“Peter voli uživati, lojalna je osoba i ima istaknut osjećaj za društvenu pravdu”, kaže Peterova majka Louis, a otac Juris dodaje: “On je osoba koja zaista voli biti vani.”

Fahmy – izvrstan pisac

Mouhammed Fahmy, kanadski novinar egipatskog porijekla, priključio se Al Jazeeri prošlog septembra.

Radio je za CNN i Međunarodni Crveni krst.

Godine 2012. osvojio je nagradu Tom Renner za istraživačko novinarstvo u dokumentarnom filmu “Smrt u pustinji”, koji je prikazan na CNN-u.

Također, izvrstan je pisac. Piše knjigu o ratu u Iraku i koautor je knjige o egipatskoj revoluciji.

“Upoznala sam Mouhammeda Fahmyja nakon velikih događaja u Egiptu 2011. Odmah sam ga primijetila. Uvijek je bio na mjestu događaja, u gužvi, uvijek na telefonu, predan i uključen u događaje. S egipatskim sam kolegom zbijala šale, jer smo nastojali biti ispred Mouhammeda Fahmyja u novinarskoj utrci i u tome nikako nismo uspijevali. Onda je došao raditi s nama neko vrijeme i mogli smo izbliza vidjeti kakve kontakte ima i kako juri intervjue i priče sve dok ih ne dobije. Ne bi se zaustavio sve dok ih ne bi dobio. Ali sada je zaustavljen. Spriječen je u obavljanju svog posla, u bavljenju novinarstvom. Oslobodite Mouhammeda Fahmyja. Mi ga trebamo”, kaže Lyse Doucet, dopisnica BBC-a.

Neosnovano hapšenje

Baher Mouhammed je novinarsku karijeru počeo kao producent japanske mreže Asahi za vrijeme libijske revolucije. Priključio se Al Jazeeri 2013. godine.

Oženjen je i ima dvoje djece, dok je treće na putu.

“Ovo je doista neosnovano. Veoma je uznemirujuće ono što vlasti, izgleda, žele. Žele blokirati i egipatske i strane novinare. To je žalosno, čak tragično za Egipat, i na to svijet ne smije ostati skrštenih ruku”, ističe John Stackhouse, glavni urednik portala The Globe and Mail.

Hapšenje novinara Al Jazeere naišlo je na osude širom svijeta. Svoj glas podigli su novinari, političari, kao i filmski radnici, koji ne šute na gušenje medija u Egiptu.

Mreža Al Jazeera i dalje insistira na njihovoj nevinosti te zahtijeva njihovo hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu.

Izvor: Al Jazeera